Annons
Kultur

NRK förbjuder Tiktok

Det norska public service-bolaget NRK inför ett förbud mot Tiktok. Beslutet har tagits av ledningen och anställda måste ta bort appen från sina tjänstetelefoner.
Nöje • Publicerad 13 april 2023
Tiktok-förbud på NRK. Arkivbild.
Tiktok-förbud på NRK. Arkivbild.Foto: Michael Dwyer/AP/TT

"NRK har haft en genomgång av de säkerhetsmässiga utmaningarna kopplat till användande av Tiktok och kommit fram till att inte tillåta att appen är installerad på mobiler och surfplattor som är kopplade till NRK:s system", skriver bolaget i ett internt meddelande.

Appen, som ägs av kinesiska Bytedance, skapar debatt. En lång rad länder – däribland USA, Kanada, Danmark och Tjeckien – har på ett eller annat sätt sagt att statsanställda inte bör ha Tiktok eftersom det finns en risk för övervakning. Även EU-kommissionen har gjort samma bedömning.

Annons

Sverige har inte utfärdat något generellt förbud för statsanställda att ha Tiktok i sina jobbmobiler, men Regeringskansliet har uppmanat sin personal att radera appen och sedan dess har också Migrationsverket, Kriminalvården, Tullverket, Försvarsmakten och en del regioner gjort samma sak.

Både Tiktok och Kina förnekar att övervakning sker genom appen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons