Annons
Kultur

Ny del av Hadrianus mur upptäckt i Newcastle

Kultur • Publicerad 12 augusti 2021
Rester av Hadrianus mur finns att skåda på flera håll i Storbritannien. Arkivbild.
Rester av Hadrianus mur finns att skåda på flera håll i Storbritannien. Arkivbild.Foto: Scott Heppell/AP/TT

En bit av Hadrianus mur har av en slump hittats i centrala Newcastle, skriver The Guardian. Upptäckten gjordes av en grupp arbetare som skulle byta vattenledningar under en av stadens mest trafikerade vägar. Fyndet gjordes en halvmeter under jord.

Muren har sitt namn efter den romerska kejsaren Hadrianus, som lät bygga den för att försvara romarrikets gränser från fiender i norr, för omkring 1 900 år sedan. Rester av muren finns att skåda på flera hålla i Storbritannien, somliga mycket välbevarade.

Fyndet i Newcastle är ungefär tre meter långt och tros vara en bit av de äldsta delarna av muren, som en gång gick från kust till kust, från Solway Firth i väst till Tynemouth i öst. Hadrianus mur är sedan 1987 listat på Unescos världsarvslista.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons