Annons
Kultur

Nya ledamöter skrivs in på försenad sammankomst

Kultur • Publicerad 15 april 2021
Ingrid Carlberg och Steve Sem-Sandberg är nu officiellt ledamöter av Svenska Akademien. Arkivbild.
Ingrid Carlberg och Steve Sem-Sandberg är nu officiellt ledamöter av Svenska Akademien. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Svenska Akademiens traditionsenliga högtidssammankomst skulle egentligen ägt rum den 20 december i fjol. Men på grund av pandemin är det först nu, i mitten av april, som sammankomsten blir av. Av samma skäl var det ett avskalat evenemang, utan vare sig inbjudna gäster eller den sedvanliga kungliga representationen på plats i Börssalen vid Stortorget i Stockholm.

Två nya ledamöter har invigts, journalisterna och författarna Ingrid Carlberg och Steve Sem-Sandberg.

Annons

Ingrid Carlberg efterträder Göran Malmqvist på stol 5 och Steve Sem-Sandberg tar över Kristina Lugns stol nummer 14. När de skrev in sig i sällskapet genom att signera Akademiens stadgebok från 1786 var det i en förinspelad sändning som allmänheten fick ta del av ceremonin.

De nya ledamöterna kommer inte heller att hålla några inträdestal förrän nästa högtidssammankomst, den 20 december i år.

– - Förhoppningsvis då med den koreografi som instiftaren, kung Gustav III, föreskrivit, sade Akademiens direktör Bo Ralph under sammankomsten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons