Annons
Kultur

Nyutgåva av "Borta med vinden" varnar för rasism

Den nya engelska utgåvan av Margaret Mitchells klassiska roman "Borta med vinden" får ett nytt förord som varnar för rasistiskt innehåll, skriver The Telegraph.
Litteratur • Publicerad 2 april 2023
Affisch från filmatiseringen av "Borta med vinden" från 1939. Arkivbild.
Affisch från filmatiseringen av "Borta med vinden" från 1939. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

Förordet är skrivet av den brittiska författaren Philippa Gregory, känd för de storsäljande böckerna "Den andra systern Boleyn" och "Den vita drottningen".

I förordet, som har formen av en essä, skriver Gregory bland annat att "Borta med vinden" försvarar rasism, förhärligar vit överhöghet och för fram slavägarnas syn på den amerikanska söderns historia.

Annons

Förlaget Pan Macmillan har inte gjort några förändringar i själva romanen eftersom man menar att det skulle underminera autenticiteten i texten. Men förlaget menar att man inte står bakom framställningen av svarta människors underordning.

Romanen utkom 1936 och blev en omedelbar succé. Tre år senare filmatiserades den med Clark Gable och Vivien Leigh i huvudrollerna och filmen satte ett än i dag svårslaget publikrekord.

Förlaget valde Philippa Gregory som förordsförfattare eftersom man inte ville att "en person med minoritetsbakgrund skulle behöva ta ansvar för att utbilda majoriteten".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons