Annons
Kultur

Oklar filmvår väntar pressad bransch

Långfilmsdebuterande Ninja Thyberg kallar "Pleasure" för sitt livsverk, som inte ens en pandemi kan stoppa.
Film • Publicerad 18 januari 2021
Sofia Kappel (till vänster) debuterar som skådespelare i den krävande rollen som Bella i regissören Ninja Thybergs långfilmsdebut "Pleasure", som utspelas i den amerikanska porrfilmsindustrin.
Sofia Kappel (till vänster) debuterar som skådespelare i den krävande rollen som Bella i regissören Ninja Thybergs långfilmsdebut "Pleasure", som utspelas i den amerikanska porrfilmsindustrin.Foto: Anders Wiklund/TT
Dokumentären "Arica" följer den rättsliga processen kring gruvbolaget Boliden och giftskandalen i Chile. Pressbild.
Dokumentären "Arica" följer den rättsliga processen kring gruvbolaget Boliden och giftskandalen i Chile. Pressbild.Foto: Folkets bio
Colin Nutleys "Bröllop, begravning och dop – filmen" får premiär någon gång i vår. Pressbild.
Colin Nutleys "Bröllop, begravning och dop – filmen" får premiär någon gång i vår. Pressbild.Foto: Jan Tove/Nordisk film
Regissören Tobias Leo Nordquist och skådespelaren Ola Rapace beskriver den till synes lätt absurda gangsterkomedin "Vitt skräp" som "Lars Norén korsat med Tarantino".
Regissören Tobias Leo Nordquist och skådespelaren Ola Rapace beskriver den till synes lätt absurda gangsterkomedin "Vitt skräp" som "Lars Norén korsat med Tarantino".Foto: Anders Wiklund/TT
Rösterna till den animerade barnfilmen "Apstjärnan" görs av bland andra Stellan Skarsgård och Pernilla August. Pressbild.
Rösterna till den animerade barnfilmen "Apstjärnan" görs av bland andra Stellan Skarsgård och Pernilla August. Pressbild.Foto: SF Studios

Nu kommer ljuset, koltrastrarna och snart är vi vaccinerade allihop hälsade Film- och tv-producenternas ordförande Eva Hamilton optimistiskt från en förinspelad videohälsning när den hårt prövade filmbranschen samlade ihop sig till en sedvanlig vårpresentation av kommande svenska filmer.

Hoppet om minskad smittspridning, så att publiken kan återkomma till biograferna var mantrat för dagen. Det har blivit tydligt att affärsmodellen har krackelerat under pandemin då de viktiga biljettintäkterna uteblivit, vilket drabbar hela branschen. Hittills har 500 miljoner kronor betalats ut i krisstöd, 250 miljoner till är på väg och Anna Serner, vd på Svenska Filminstitutet, hälsade från distans att hon tror att det kommer ytterligare medel.

Efterlängtad biopublik

Annons

Hoppet om ljusare tider verkar ändå leva, trots att få av de premiärdatum som finns är huggna i sten. Men när biograferna väl öppnar på bred front – Filmstaden, landets största biokedja kommer inte att göra det så länge maxtalet för antal besökare i en salong ligger på 8 personer – kommer det åtminstone att finnas några spännande svenska filmer att visa.

En film som redan har låtit tala om sig är "Pleasure", Ninja Thybergs inifrånskildring av porrbranschen i Los Angeles. Hon beskriver filmen som "sitt livsverk" eftersom tematiken har intresserat henne på olika sätt sedan hon var 16 år.

– Allt jag har gjort i mitt liv har lett fram till den här filmen, sade den nu 36-åriga regissören på plats på Filmhuset i Stockholm, och beskriver "Pleasure" som en resa in i en ovanlig och spännande bransch ur ett kvinnligt perspektiv men också som ett växa-upp-drama och en samtidsskildring.

Utmanande debutroll

Filmen handlar om den svenska tjejen Bella som åker till Los Angeles med drömmar om att göra karriär inom porren. Huvudrollen spelas av Sofia Kappel, som gör sin första filmroll.

– Det har varit utmanande såklart. Inte bara för att jag är naken fysiskt, utan också psykiskt. Det har varit värt det men jag hade inte klarat det utan Ninja, hon har hållit mig hårt i handen hela vägen. Hon har blivit som familj för mig, säger Sofia Kappel.

"Pleasure" visas i tävlan under Göteborgs digitala filmfestival och tanken är att den ska få biopremiär 24 mars. Men redan förra våren fick den Cannes-festivalens speciella kvalitetsstämpel "Cannes 2020 label". Någon riktig festivalkänsla blev det förstås inte eftersom festivalen ställdes in.

– Det är tråkigt men Cannes-äran kvarstår även om upplevelsen uteblev. Det som är positivt är att filmen kom med i Sundance nu i stället och når den amerikanska publiken, säger Ninja Thyberg.

Boliden i fokus

Flera dokumentärer med sprängkraft presenterades också. "Arica" i regi av Lars Edman och William Johansson Kalén följer upp deras film "Blybarnen" (2010) och skildrar de rättsliga turerna med det svenska gruvföretaget Boliden och det giftiga avfallet som skickades till den chilenska staden Arica i mitten av 1980-talet.

Stora svenska skogsbolag, även statliga Sveaskog, och deras så kallade miljöcertifiering hamnar under lupp i "Om skogen" av Peter Magnusson, som skildrar krisen för den sista naturskogen som finns kvar i landet.

För den som bara vill bli underhållen finns också lämpliga alternativ. Colin Nutleys "Bröllop begravning och dop – filmen" blir en, om möjligt, än mer känsloladdad fortsättning på tv-serien.

Annons

"Snälla kriminella" är humorgänget bakom SVT-serien "Laxbrallas" filmdebut. Och så får Ola Rapace-frontade gangsterkomedin "Vitt skräp" premiär, efter att ha varit under produktion sedan 2014.

– Det här är en crossover mellan Lars Norén och Tarantino. Det är något man aldrig sett förut, något helt eget, säger Ola Rapace.

Fakta: Den svenska filmvåren 2021

"The Swedish way" av Maj Wechselmann. Dokumentär som undersöker den svenska coronastrategin, ur de långtidssjukas perspektiv. Premiär: 22 januari.

"Om skogen" av Peter Magnusson. Dokumentär om kampen för de sista orörda naturskogarna i Sverige. Premiär: 5 februari.

"Det krokiga och det raka" i regi av Sven Blume. Dokumentär om arkitekten Carl Nyrén. Premiär: 8 mars.

"Earth: muted" av Mikael Kristersson, Åsa Ekman, Oscar Hedin. Om krisen för bin i Kina. Premiär: 8 mars.

"Arica" av Lars Edman, William Johansson Kalén. Dokumentär om hur de chilenska giftoffren tar svenska Boliden till rätten. Premiär: 12 mars.

"Sweat" av Magnus von Horn. Drama om fitnessdrottningen och instagram-kändisen Sylwia. Premiär: 21 mars.

"Pleasure" av Ninja Thyberg. Bella åker till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. Premiär: 24 mars.

"Flee" av Jonas Poher Rasmussen. Animerad hybridfilm om den före detta flyktingen Amin. Premiär: 26 mars.

"Apstjärnan" av Linda Hambäck. Animerad barnfilm, uppskjuten från i höstas. Premiär: Våren.

"Bröllop, begravning och dop – filmen" av Colin Nutley. Gänget från tv-serien dyker upp i filmform. Premiär: Våren.

"Vitt skräp" av Tobias Leo Nordquist. Utspelas i början av 80-talet i en småstad där Sami ( Ola Rapace) blir indragen i en knarkhärva. Premiär: 14 maj.

"Sune – uppdrag midsommar". Ännu en film om den populäre Sune och hans familj. Uppskjuten från i höstas. Premiär: 11 juni.

"Snälla kriminella" av Sara Young. Det nydumpade cykelbudet Sasan och den misslyckade rapparen MC Baboo planerar en stöt för att rädda sina skinn. Premiär: Ej klart.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons