Annons
Kultur

Oliver Stone forskar vidare om mordmysteriet

För 20 år sedan kom "JFK", där Oliver Stone ville slå fast att krafter inom CIA och FBI låg bakom mordet på president Kennedy. Med sin nya dokumentär följer han upp alla spår.
Film • Publicerad 14 juli 2021
Regissören Oliver Stone återvänder till Kennedy-mordet i en ny dokumentär, där han hävdar att den utpekade mördaren Lee Harvey Oswald var "tveklöst oskyldig". Arkivbild.
Regissören Oliver Stone återvänder till Kennedy-mordet i en ny dokumentär, där han hävdar att den utpekade mördaren Lee Harvey Oswald var "tveklöst oskyldig". Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda/AP
Oliver Stone är aktuell med dokumentären "JFK revisited: through the looking glass", som får galapremiär under filmfestivalen i Cannes. Arkivbild.
Oliver Stone är aktuell med dokumentären "JFK revisited: through the looking glass", som får galapremiär under filmfestivalen i Cannes. Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP

Med dokumentärfilmen "JFK revisited: through the looking glass" försöker Oliver Stone att än en gång bevisa att mordet på John F Kennedy 1963 var beordrat av höga krafter och politiker.

– När spelfilmen "JFK" kom blev den en oväntad framgång. Men det gjorde också att frågorna kring mordmysteriet blev djupare och djupare. Därför forskade jag vidare, säger Oliver Stone när TT möter honom i Cannes.

Oswald – en syndabock

Annons

Oliver Stone hävdar i sin film, med hjälp av en mängd intervjuer, att Lee Harvey Oswald tveklöst var oskyldig till mordet, och att han blev syndabocken som allt skylldes på.

– Alla bevisen som jag fått fram visar på korruption inom Warren-kommissionen. Det är en vidrig röra av borttrollade och förstörda vittnesmål. Folk blev hotade, de förändrade sina vittnesmål.

Oliver Stone gör ofta kontroversiella och omdebatterade filmer. Har han aldrig själv känt sig rädd eller blivit dödshotad?

– Nej. Jag har aldrig känt att mitt liv varit i fara. Det finns å andra sidan väldigt många som inte tycker om mig. Men en av fördelarna med att vara en känd filmare, och därmed också en offentlig person, är att man känner sig mindre rädd.

"De var slarviga"

Oliver Stone säger att filmen antyder att CIA låg bakom mordet, men att det inte är bevisat.

– Men hur skulle en konspiration likt den som låg bakom mordet ha kunnat genomföras om man inte hade haft en stor och mäktig organisation bakom sig. Det var CIA som gjorde det, men de var slarviga. Det är därför vi har kunnat hitta skumma detaljer så här många år senare.

Oliver Stone säger att han älskar USA, men att han vill se landet förändrat och att det är därför som han fortsätter att göra politiska filmer. Han börjar tala om nutida politiker.

– Joe Biden är rätt bra, han bidrar till att kyla ned den upphettade världen. Bush var en idiot, det var han som destabiliserade hela Mellanöstern, men Trump fick honom att se bra ut. Hillary Clinton är ett monster, hon bidrog till krigen i Syrien och i Libyen.

Vilket är då det största hotet i världen i dag? Oliver Stone svarar direkt:

– Klimatkrisen. Den är viktigare än någonting annat.

Annons

Dokumentärfilmen om mordet på John F Kennedy är såld till Sverige och kommer på bio senare i år.

Fakta: Oliver Stone

Född: 1946 i New York

Kännetecken: Gör ofta omdebatterade och kontroversiella filmer och har ett bildspråk med många snabba klipp och tempoväxlingar.

Oscarsbelönad: För filmerna "Född den fjärde juli" (1989), "Plutonen" (1986) och "Midnight express" (1978). Sammanlagt har han nominerats till elva Oscars.

Aktuell: Med Cannes-premiär för dokumentärfilmen ”JFK revisited: through the looking glass”, som får svensk biopremiär senare i år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons