Annons
Kultur

"Onedin"-stjärnan Anne Stallybrass död

Den brittiska skådespelaren Anne Stallybrass har dött, 82 år gammal, rapporterar flera brittiska medier.
Tv • Publicerad 4 augusti 2021

Stallybrass är kanske mest känd i rollen som Anne, hustru till Kapten Onedin i den brittiska dramaserien "Onedinlinjen" som var omåttligt populär på 70-talet, och en av de största succéerna någonsin i svensk tv.

Hon lämnade dock serien 1972, efter bara två säsonger, av rädsla för att förknippas allt för starkt med sin rollfigur och för att hon längtade tillbaka till teaterscenen.

Annons

Serien, som gjordes i 91 avsnitt, började sändas i svensk tv 1972 och visades fram till 1983, men den har även gått i repris.

Handlingen kretsade kring James Onedin (Peter Gilmore) som på 1860-talet beslutar sig för att lämna jobbet som kapten för att skaffa sig ett eget fartyg. Stormar både till sjöss och i privatlivet bidrog till seriens popularitet. "Onedinlinjen" blev också känd för sitt ledmotiv, ur baletten "Spartacus" av Aram Chatjaturjan.

Genom åren har Anne Stallybrass spelat i såväl teateruppsättningar, som filmer och tv-serier. Hennes sista roll var i "A song for Jenny" (2015), en tv-filmatisering av Julie Nicholsons självbiografiska roman om en mamma som förlorade sin dotter i bombningarna i London den 7 juli 2005. Emily Watson spelade Julie Nicholson, och Anne Stallybrass gjorde rollen som hennes mamma.

1979 gifte hon sig med Peter Gilmore som spelade James Onedin, och de döpte sitt hem i Dartmouth, där "Onedinlinjen" spelades in, till Onedin-huset. Gilmore dog 2013.

Anne Stallybrass dog den 3 juli.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons