Annons
Kultur

Öskg överger samarbete

Tanken var att skapa en paraplyorganisation för de fem stora skånska konstrundorna. Nu hoppar Öskg av det regionala projektet.
Kultur • Publicerad 4 mars 2014
Öskg:s välkända påsksymbol fortsätter att stå på egna ben. De nyligen avbrutna förhandlingarna mellan Öskg och de andra konstrundornas organisationer tyder på det. Här ses Öskg-trion Pia Carlström, Börge Lindberg och Gunnar Berg utanför Tjörnedala konsthall.
Öskg:s välkända påsksymbol fortsätter att stå på egna ben. De nyligen avbrutna förhandlingarna mellan Öskg och de andra konstrundornas organisationer tyder på det. Här ses Öskg-trion Pia Carlström, Börge Lindberg och Gunnar Berg utanför Tjörnedala konsthall.Foto: Foto: Tommy Svensson

”Konstrundor i samverkan”. Det är namnet på det projekt som var tänkt att knyta samman de fem stora konstrundorna i Skåne. Det första fröet såddes 2009 av Region Skånes kulturnämnd, som gav Öskg (Östra Skånes Konstnärsgille) i uppdrag att utreda hur ett samarbete skulle kunna utformas.

Deras förstudie var klar 2012, och i denna förordades en gemensam paraplyorganisation. Region Skåne gav sitt stöd, tydligast genom att bidra med 600000 kronor.

Annons

Men samarbetsförsöken mellan konstrundorna har inte varit friktionsfria, och nu meddelar Öskg att de lämnar projektet.

– Det har varit problem hela vägen. Vi har upptäckt att vi inte har samma mål eller syfte, och vi har hela tiden haft svårt att tala samma språk, säger Jan Dahlberg, ordförande i Öskg.

Betala tillbaka pengar

Bägaren rann över i samband med ett möte den 16 februari, där de fem konstrundorna skulle enas om att anställa en projektledare.

– Vi tyckte då att man skulle titta särskilt på de meriter kandidaterna har inom vårt kulturella område. Men det tyckte inte de andra. Då kände vi att det inte blev seriöst nog, säger Jan Dahlberg.

Region Skåne har redan betalat ut 400 000 kronor till Öskg, i egenskap av projektägare.

– Vi kommer ju att betala tillbaka pengarna. Vi ska ha ett möte i veckan med Region Skåne om detta, förklarar Dahlgren.

Hur mycket finns kvar?

– Det är väl runt 340 000 kronor. Det som använts har gått till någon gemensam annons vi hade förra påskrundan, liksom till den turismekonomiska undersökningen som genomfördes förra påsken.

Negativa hela tiden

Annons

Lennart Grubbström, ordförande i konstgillet MittSkåne, var själv inte med på mötet häromveckan. Men han är förvånad att Öskg väljer att lämna projektet.

– De har ju varit negativa hela tiden till samarbete. Men att de hoppade av så, på en gång efter det mötet, det var synnerligen överraskande och förvånande.

Han menar att Öskg haft svårt för kollektivt beslutande.

– De har hela tiden konstaterat att ”vi är projekt-ägare”, och i stort sett sagt att ”vi bestämmer och ni får gärna vara med”. Vi andra har sagt att så kan man inte jobba. Vi är fem stycken, det är samma beslutsprocess där alla fem ska ha åsikter, och sen enas man. Men de har inte gillat det upplägget. Det vet jag eftersom jag varit med på ett antal möten.

Lennart Grubbström hoppas nu att projektet får fortsatt liv utan Öskg.

– Min idé är att gå tillbaka till regionen och säga att fyra femtedelar är, förmodligen, intresserade av att fortsätta projektet. Men jag har inte hunnit prata om detta med de andra än.

Möte i dag

Cecilia Langemark, som är chef for området konstarterna på Region Skåne, ska träffa de inblandade vid ett möte på onsdag.

– Det är klart att jag tycker det är tråkigt. Vi tror ju att man skulle kunna jobba tillsammans mer mellan konstrundorna och att det kanske skulle generera ännu fler besökare, vilket skulle gynna både konstrundorna, konstnärerna, och all näring runt omkring, som kaféer och restauranger.

Sune Johannesson
Kristianstadsbladet
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons