Annons
Kultur

P3: Kommer inte bojkotta Yasins musik

Musik • Publicerad 14 juli 2021
Rapartisten Yasin är en av Sveriges mest spelade artister och fick priser på både P3 Guld och Grammisgalan. Sveriges Radio kommer att fortsätta spela hans musik trots dagens fällande dom.Foto: Johan Hallnäs/TT

De två rapparna Yasin och Haval dömdes i dag till fängelse för förberedelse och inblandning i kidnappningen av en ung artist. Men Sveriges Radio kommer att fortsätta spela deras musik i P3.

– Vi kommer inte att bojkotta Yasins musik. Vi resonerar på samma sätt som när vi lät P3 Guld-nomineringen vara kvar, säger Anna-Karin Larsson, musikchef på P3, till SVT:s Kulturnyheterna.

Annons

Under våren väcktes frågan om det är rätt att dela ut priser till våldsmisstänkta artister och spela deras musik i radio. Kritiska röster menar att kanalen genom att spela musiken hjälper till att glorifiera våld och bygga de kriminella nätverkens varumärke.

Sveriges Radio P3 har haft hållningen att man skiljer på verk och person och har fortsatt spela Yasins musik, om än i mindre omfattning. Samma sak gäller efter dagens dom.

– För oss är det viktigt med den konstnärliga friheten. Det kan låta högtravande, men det handlar om två olika saker: verket som skildrar en verklighet och verkligheten i sig. För oss är det den välgjorda musiken för våra lyssnare som gör att vi fortsätter att spela Yasin, säger Anna-Karin Larsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons