Annons
Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.
bokrecension • Publicerad 20 september 2020
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Susanne Jansson.
Susanne Jansson.Foto: Katarina Ehrnlund

Vintervatten

Spänningsroman

Författare: Susanne Jansson

Förlag: Wahlström & Widstrand

I Susanne Janssons hyllade debut från 2017 dolde offermossen hemligheter. Här är det havet som skrämmer och lockar i sin oändlighet.

När en treåring försvinner från hemmet på Orust antar polisen att han drunknat, men pappan överger mentalt sin kvarvarande familj och letar samband bakåt i tiden. Undersöker gör också fotokonstnären Maya Linde som tillfälligt bytt boplats.

”Ovissheten existerar på många plan. Men ensamheten dominerar.”
Annons

Jansson skriver fint om naturen och träffande om livet på de bohuslänska öarna. Hon balanserar skickligt på gränsen mellan spänning och skräck – och mellan det naturliga och övernaturliga som är antytt, kanske inbillning, kanske på riktigt.

Ovissheten existerar på många plan. Men ensamheten dominerar. Framför allt den som kommer av att förlora ett barn och tvingas hantera sorgen och skulden efter det.

Susanne Jansson avled förra året efter en tids sjukdom. En förlust inte bara för hennes familj och vänner, utan även för läsarna.

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons