Kultur

Pamuk riskerar åtal för uppvigling

Litteratur • Publicerad 10 november 2021
Orhan Pamuk. Arkivbild.
Orhan Pamuk. Arkivbild.Foto: Terje Bendiksby/NTB

Orhan Pamuk riskerar att ställas inför rätta för bland annat uppvigling. Åklagare utreder om den turkiske Nobelpristagaren i litteratur kan åtalas för sin nya roman "Pestnätter", skriver Dagens Nyheter.

Enligt vissa läsare kan det tolkas som att en av huvudpersonerna i romanen har lånat vissa drag från den turkiska republikens grundare Mustafa Kemal Atatürk, något Pamuk bestämt tillbakavisar.

– "Pestnätter" är en historisk roman. Atatürk nämns inte vid namn. Där finns inga gömda eller inlindade omdömen om honom, säger han till DN.

Förundersökningen mot Pamuk lades nyligen ned av Istanbuls chefsåklagare, men beslutet överklagades till en högre instans som gav order om att fortsätta driva målet. I Turkiet är det förbjudet att förolämpa statsgrundaren, inklusive mild kritik och diskreta skämt.

Pamuk riskerar tre års fängelse vid en fällande dom.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.