Annons
Kultur

"Paradise hotel" stoppas

Den pågående säsongen av skandaldokusåpan "Paradise hotel" stoppas helt efter anklagelserna om sexuella övergrepp under inspelningen.
Tv • Publicerad 4 maj 2021
Deltagarna i vårens "Paradise hotel". Pressbild.
Deltagarna i vårens "Paradise hotel". Pressbild.Foto: Nent

Det meddelar tv-bolaget Nents vd Anders Jensen i TV4:s "Nyhetsmorgon".

– Det är ett antal saker som har gått fel i det här, säger han i programmet.

Annons

I intervjun är han kritisk både mot det egna företaget och mot produktionsbolaget Mastiff, som spelade in de kritiserade avsnitten i Mexiko förra året.

– Som beställare är man ytterst ansvarig för sin underleverantör. Vi kan inte sitta och peka enbart på produktionsbolaget. Jag ställer mig frågan har vi ställt rätt frågor, har vi ställt rätt krav? Och tills dess att jag är säker på att vi kan göra det så kan vi inte fortsätta med den här typen av produktioner, säger han.

Sänds inte senare

Säsongen kommer inte att sändas senare och de avsnitt som sänts kommer inte att återpubliceras.

– Det är ett väldigt populärt program som engagerar och underhåller. Det påverkar och det kan vi vända till något positivt, säger han i Nyhetsmorgon.

Beslutet kommer efter att två kvinnliga deltagare vittnat om att de blivit utsatta för övergrepp av en manlig deltagare under inspelningarna. För två veckor sedan inleddes en förundersökning om brott.

I samband med polisanmälan plockades hela säsongen bort från tv-tjänsterna Viaplay och Viafree.

"Ska inte kunna ske"

Roberta Alenius, kommunikationschef på Nent, vill betona att det rör sig om två incidenter av olika karaktär.

TT: Tidigare tyckte man att det gick att sända den här säsongen, vad är annorlunda nu?

– Att vi fått kännedom om den andra, grövre incidenten. Då tog vi ner hela säsongen i princip direkt. Det som har skett ska ju inte kunna ske, säger hon till TT.

TT: Men det måste ju ha funnits personer som jobbat med produktionen som kände till det inträffade?

Annons

– Det är det vi håller på att prata med produktionsbolaget om. Hur kunde detta hända? Det har ju inträffat en rad felaktigheter här.

TT: Kan ni vara säkra på att inget liknande hänt i tidigare säsonger?

– Vi har sagt att om det har hänt liknande oacceptabla incidenter i tidigare säsonger, så uppmanar vi alla deltagare att polisanmäla.

"Inte vår bild"

TT har sökt Mastiff som avböjt telefonintervju, men via mejl svarar Matilda Snöwall, vd på produktionsbolaget.

TT: Det har riktats rätt hårda anklagelser mot Mastiff om att ni medvetet tystat ner sexuella ofredanden, hur ser ni på det?

"Det är inte vår bild, därför är det bra att det pågår en förundersökning där vi har överlämnat stora mängder råmaterial och redigerad film för att undersökningen ska kunna skapa sig en egen bild av produktionen.

På frågan om de tror att detta kommer att skada programmet och i förlängningen hela realityindustrin svarar företagets vd:

"Realityprogram är mycket populära hos både tittare som antalet sökande deltagare, så vi tror det finns stor plats i underhållningssegmentet för reality"

Rejält uppvaknande

Natalie Demirian, nöjesjournalist på Aftonbladet, tror att det här blir ett rejält uppvaknande för alla som jobbar bakom kulisserna med dokusåpor, både på produktionsbolagen och tv-bolagen som köper in programmen.

– Inte minst för de castingansvariga. Där behövs en rejäl modernisering vad gäller synen på vem som "gör bra tv". I den nu stoppade säsongen av "Paradise hotel" är det helt oproblematiska personer som bjuder på bäst tv-drama, säger hon.

Annons

Enligt Natalie Demirian är tittarna trötta på att se män med dålig kvinnosyn och "kassa värderingar" gång på gång få tv-utrymme och därmed också möjlighet att influera unga personer som tittar.

– Det är ett problem som oftast kan elimineras redan i castingprocessen genom en snabb titt på hur personerna redan före medverkan i programmet beter sig på sina sociala medier.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons