Annons
Kultur

Persbrandt: Vill se mer av Hammarskjöld i mig

När Mikael Persbrandt axlar rollen som Dag Hammarskjöld i thrillern som bär generalsekreterarens efternamn – och som följer hans intensiva sista månader i livet – är det med viss anspänning.
– Det är jobbigt att spela människor som så många i världen har en bild av, säger Persbrandt.
Film • Publicerad 9 februari 2023
Mikael Persbrandt spelar huvudrollen i filmen "Hammarskjöld" om Dag Hammarskjölds sista tid i livet.
Mikael Persbrandt spelar huvudrollen i filmen "Hammarskjöld" om Dag Hammarskjölds sista tid i livet.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
"Då, i början på 60-talet, var Dag Hammarskjöld en av de mest inflytelserika personerna i hela världen", säger regissören Per Fly.
"Då, i början på 60-talet, var Dag Hammarskjöld en av de mest inflytelserika personerna i hela världen", säger regissören Per Fly.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Mikael Persbrandt tillsammans med kollegan Thure Lindhart, som spelar Peter Levin – en påhittad rollfigur som är en sammanslagning av flera personer i Dag Hammarskjölds liv.
Mikael Persbrandt tillsammans med kollegan Thure Lindhart, som spelar Peter Levin – en påhittad rollfigur som är en sammanslagning av flera personer i Dag Hammarskjölds liv.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
"Som skådespelare försöker du hitta mörkret. Det är inte bara statsmannen på tv som levererar alla de här fantastiska talen", säger Mikael Persbrandt.
"Som skådespelare försöker du hitta mörkret. Det är inte bara statsmannen på tv som levererar alla de här fantastiska talen", säger Mikael Persbrandt.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det har skrivits böcker, gjorts dokumentärer och startats utredningar på högsta nivå. FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjölds liv – och mysterieomgärdade död – har fängslat många. Nu blir berättelsen också spelfilm.

Idén föddes redan för åtta år sedan, men regissören Per Fly hade varit fascinerad av Hammarskjöld redan innan dess. Denne var inte bara en skicklig diplomat utan även poet, fredskämpe och en djupt intelligent människa, säger Fly.

Annons

– Och han bodde på Manhattan med en apa! Det fanns så många sidor av honom. Jag förstod inte varför det inte fanns en film om honom redan.

Dag Hammarskjöld miste livet i en flygkrasch 1961, då han flög över nuvarande Zambia, för att försöka mäkla fred mellan stridande parter under Kongokrisen.

Långfilmen "Hammarskjöld – diplomaten som förändrade världspolitiken" tar avstamp nio månader före kraschen, som fortfarande i dag omgärdas av frågetecken. Den beskrivs som en politisk thriller, men också som ett personporträtt.

Persbrandt: Svår roll

Huvudrollsinnehavaren Mikael Persbrandt tycker att det varit en givande, men svår, roll.

– Att hitta sprickorna i en man som är ett enda stort, gott hjärta och som hade så stora ambitioner om att göra världen till en bättre plats, hur gör man det? frågar han sig.

Mikael Persbrandt har porträtterat generalsekreteraren en gång tidigare i krigsdramat "Belägringen av Jadotville" – men det var en liten roll som knappt kan räknas som uppvärmning, menar han.

Inför huvudrollen tränade han på Hammarskjölds berömda tal medan han klippte gräsmattan hemma, och tampades med hur han – född i ett miljonprogramsområde i Järfälla två år efter att Hammarskjöld dog – skulle kunna närma sig adelsmannen som växte upp på Uppsala slott.

Även personlighetsmässigt är de olika, konstaterar Mikael Persbrandt med ett skratt.

– Jag önskar att det fanns mer av Hammarskjöld i mig.

Hittade likheter

Likheten hittade han till slut i tolkningen av Dag Hammarskjöld som en man med full kontroll i det politiska centrumet och i FN:s talarstol, men med en djup ensamhet hemma i sin våning i New York.

Annons

– Jag tror att jag delar det med många skådespelare, att på scen eller framför en kamera kan vi vara i ett totalt nu, men sedan kan man vara disträ och vilsen i det riktiga livet, säger Mikael Persbrandt.

Att porträttera en så välkänd och hyllad person har varit en stor utmaning.

– Jag vet att många kommer att säga "nej sådär var han inte". Men jag är jättenöjd med vår take på det.

Filmen, med en budget på 78 miljoner kronor, har spelats in bland annat i Kapstaden, New York och Västsverige. Den har föregåtts av långtgående research, exempelvis har närstående till Hammarskjöld intervjuats medan de ännu var i livet.

Men till syvende och sist är det ändå fiktion.

"Ingen dokumentär"

Regissören har tagit sig berättartekniska friheter gällande skeenden och tidsramar, och en del rollfigurer är sammanslagningar av flera verkliga personer.

– Det är svårt att säga vad som är verkligt. Jag är främst en historieberättare och det här är fiktion, det är ingen dokumentär, säger Per Fly.

– Men enligt min personliga åsikt är allt man ser sanning.

Producenten Patrick Ryborn lyfter dagens spända världsläge, med Rysslands anfallskrig på Ukraina, och konstaterar att Dag Hammarskjölds fredsmäklande talanger hade varit välbehövliga.

– Vi har fler despoter i världen än vad vi haft på länge. Så filmen känns mer aktuell än någonsin, säger han.

Annons

"Hammarskjöld" har biopremiär julen 2023.

Fakta: Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld föddes 1905 i Jönköping och växte upp i Uppsala.

Fadern Hjalmar Hammarskjöld var partipolitiskt obunden statsminister i den konservativa "borggårdsregeringen" 1914–1917.

Hammarskjöld utbildade sig i litteratur, historia, ekonomi, och juridik och blev docent i nationalekonomi 1933.

Han arbetade bland annat som sakkunnig på utrikesdepartementet och svensk huvuddelegat vid OEEC, föregångaren till OECD, innan han 1953 valdes till FN:s generalsekreterare.

Hammarskjöld dog 56 år gammal i flygkraschen i Ndola i dåvarande Nordrhodesia 1961. Efter sin död tilldelades han Nobels fredspris 1961.

Källor: FN, Svenska Akademien

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons