unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Pete Seegers musik i nya klanger för vår tid

2019 var det 100 år sedan den amerikanske politiske folkmusikhjälten Pete Seeger föddes. Nya skivan från Kronoskvartetten ”Long Time Passing” är ett led i detta, och här möter Seegers musik vår tid på ett angeläget och starkt sätt.
Pete Seeger (1919-2014), amerikansk låtskrivare och musiker.
Pete Seeger (1919-2014), amerikansk låtskrivare och musiker.
Foto: FRANK FRANKLIN II

Pete Seegers låtskatt är till stor del lättlyssnad men manar till eftertanke och engagemang. Och det är musik som har tagits an av flera andra artister. Som den makalösa stråkkvartetten Kronos Quartet på sitt färska album, ”Long Time Passing”.

Är inte denna lika skickliga som kända kvartett ett musikaliskt föredöme? Orädda ger de sig konstant in i nya projekt, inte sällan i olika former av samarbeten, men alltid med rak ryggrad och personlig känsla. Från djupdykningar i tonsättare till olika länders klanger.

quote
Här finns flera musikaliska smycken att njuta av, och det är slående hur Seeger är en röst med budskap också för vår tid.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Givetvis lyckas de även på sin nya skiva, där Pete Seegers kampsånger fördjupas både musikaliskt och textmässigt. Förutom ett tiotal av Seegers egna sånger finns här ”Storyteller” – en längre nyskriven komposition av Jacob Garchik där röster från arkivet reser in i klimatets frågor. Det är då, men andas nu.

Kronos Quartet på plats i Stockholm för att ta emot Polarpriset 2011.
Kronos Quartet på plats i Stockholm för att ta emot Polarpriset 2011.
Foto: Tomas Oneberg

Här finns flera musikaliska smycken att njuta av, och det är slående hur Seeger är en röst med budskap också för vår tid. Som briljanta ”Garbage”. Men i mina öron den senaste veckan finns det en låt som jag närmast blivit beroende av, nämligen Pete Seegers älskade ”Where Have All the Flowers Gone?”.

Nya skivan med Kronos Quartet.
Nya skivan med Kronos Quartet.
Foto: Smithsonian Folkways Recordings

Skivrecension

Kronos Quartet

yayayayaya
”Long Time Passing”
Bästa spåret: ”Garbage”
(Smithsonian Folkways Recordings)