GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Peter Englund kryper under skinnet på historien

Peter Englunds nya bok ”Onda nätters drömmar” om en enda månad under andra världskriget klarar av att berätta mycket mer om krigets verklighet än många traditionella historieböcker. Kulturjournalisten och författaren Niclas Sennerteg har läst.
Bokrecension • Publicerad 21 september 2022
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Peter Englund
Peter EnglundFoto: Pressbild
Historia

Peter Englund

”Onda nätters drömmar: November 1942 och andra världskrigets vändpunkt i 360 korta kapitel”

(Natur & Kultur)

Andra världskriget pågick i 294 veckor och i sin nya bok ”Onda nätters drömmar” fokuserar Peter Englund på fyra av dessa, det vill säga november månad 1942, då det inträffade flera stora och omvälvande militära händelser som fick långtgående konsekvenser.

Under slaget om El Alamein i Nordafrika knäckte brittiska styrkor till slut den tyska Afrikakåren, vid floden Volga på östfronten inleddes den stora sovjetiska motoffensiven som sedermera slutade med en hel tysk armés undergång vid Stalingrad. Samma månad landsteg även amerikanska trupper i i Nordafrika och i Stilla havet började amerikanerna få övertaget över japanerna under land- och sjöstriderna om den strategiskt viktiga ön Guadalcanal.

Englund skildrar denna dramatiska månad via ett 40-tal människoöden från olika håll i världen – allt från en tysk ubåtskapten i Atlanten till en kvinna på en japansk fältbordell. Endast i undantagsfall har han använt sig av kända personer som den unga tyska motståndskämpen Sophie Scholl.

”Englund skildrar denna dramatiska månad via ett 40-tal människoöden från olika håll i världen – allt från en tysk ubåtskapten i Atlanten till en kvinna på en japansk fältbordell.”
Niclas Sennerteg

Genom dessa öden kryper Englund så att säga under skinnet på den ”stora historien” och visar upp livet i all dess komplexitet och mångfald på mikronivå. Berättargreppet med korta kapitel med glimtar ur människors liv under ett historiskt tidsskede har Peter Englund utnyttjat tidigare i den hyllade boken ”Stridens skönhet och sorg”, som utkom första gången 2008 och som så småningom har växt till flera böcker om vart och ett av första världskrigets år.

Greppet funkar alldeles utmärkt även i den här boken som berättar något om människans erfarenhet av mörka tider än vad många traditionella historieböcker klarar av.

Om man ska ha en invändning mot boken så är det själva premissen att november 1942 var andra världskrigets vändpunkt. Det är korrekt att flera militära händelser inträffade som både i samtiden och långt efteråt kom att uppfattas som tidpunkten då kriget vände till de allierades fördel.

Geopolitiskt hade emellertid andra världskriget avgjorts nästan ett år tidigare, i början av december 1941. Då körde den tyska offensiven mot Moskva slutgiltigt fast, japanerna angrep den amerikanska flottbasen Pearl Harbor och Hitler förklarade USA krig.

De två sistnämnda händelserna förvandlade ett europeiskt storkrig till en verklig världsbrand. Med de resurser av människor och materiel som de allierade därefter kunde sätta in i kriget mot Tyskland och Japan var krigets utgång snarare en fråga om matematik.

Med eleganta penndrag förmedlar Englund hur världskriget kändes för dem som var mitt uppe i händelserna eller som stod bredvid och ändå påverkades av kriget på olika sätt. Det är inte för inte som Peter Englund betraktas som en enastående berättare.

Peter Englund, "Onda nätters drömmar"
Peter Englund, "Onda nätters drömmar"
Niclas SennertegSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.