Annons
Kultur

Pin hyllas för debut om båtflyktingarnas öde

Cecile Pins debutroman "Vandrande själar" har fått strålande kritik. Boken skildrar en familjs öden efter Vietnamkriget och hur de föräldralösa barnen hamnar i ett England som inte vill ta emot dem.
– Det vore spännande att se hur boken skulle tas emot i Vietnam, säger hon till TT.
Litteratur • Publicerad 15 juni 2023
Cecile Pin har hyllats för sin debutroman. Pressbild.
Cecile Pin har hyllats för sin debutroman. Pressbild.Foto: Ariane Lebon

Egentligen tänkte Cecile Pin bli journalist, men efter att ha vunnit ett pris för sitt skrivande ville hon prova att skriva en roman. Resultatet blev den massivt hyllade "Vandrande själar", en bok som är inspirerad av Pins mammas erfarenheter av att komma till Europa som båtflykting från Vietnam – en bok som nu ges ut över hela världen.

– Fast det är inte min mammas historia rakt igenom. Så personlig ville jag inte boken skulle bli, säger Cecile Pin till TT.

Annons

När Pins mamma hade kommit till Europa träffade hon en fransman, så Cecile är av fransk-vietnamesisk härkomst. Hon växte upp i Frankrike, flyttade sedan till New York och när hon var 18 hamnade hon i London där hon har bott sedan dess. Föräldrarna bor kvar i Paris.

Refuserad

"Vandrande själar" berättar om en syskontrio från Vietnam som efter många umbäranden kommer till London. Deras föräldrar och deras yngre syskon har omkommit under flykten, och den yngsta, avlidne, brodern kommenterar det som händer från "andra sidan".

– De fanns de som tyckte att jag skulle ta bort den delen, men det ville jag inte, säger Pin, som när hon var klar med sitt manus fick intresse från fyra olika förlag.

– Fast det blev en del refuseringar också, säger hon med ett skratt.

Boken blev en omedelbar kritikerfavorit i England och blev en av tio nominerade till litteraturpriset Women's prize for fiction. Priset gick till Barbara Kingsolver för boken "Demon Copperhead" – men Cecile Pin är glad över att bara ha blivit nominerad.

Nu satsar hon på en karriär som författare. Inkomsterna från "Vandrande själar" är så stora att hon kan leva på dem just nu.

– Fast inte hur länge som helst, säger hon.

Romantiskt drama

För närvarande håller hon och pojkvännen på att flytta in i en ny lägenhet, och så snart de är klara börjar Cecile Pin skriva roman nummer två.

– Jag har lite idéer, och jag tror inte att det kommer att ligga så nära min egen släkts historia. Snarare funderar jag på att skriva ett romantiskt drama, säger hon.

Pin sitter hellre hemma och skriver än ger sig ut i Londons nattliv. Mer av det senare blev det dock när hon som 18-åring flyttade till den engelska huvudstaden.

Annons

– London har förändrats. Numera stänger allt så tidigt, speciellt om man jämför med hur det är i till exempel Paris, säger hon.

Moderns hemland Vietnam har Cecile Pin bara besökt en enda gång, och hon ser fram mot att få åka dit på nytt.

– Boken är inte såld till Vietnam än. Jag hoppas att det blir av. Det skulle vara spännande att se hur den tas emot där.

Fakta: Cecile Pin

Namn: Cecile Pin.

Ålder: 27.

Familj: Pojkvän.

Bor: Södra London.

Aktuell: Hyllade debutboken "Vandrande själar".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons