Annons
Kultur

Politiker i fiktionen: "Folkets tjänare"

I "Folkets tjänare" spelade Volodymyr Zelenskyj historieläraren som otippat blev president.
Några år senare blev överträffade verkligheten dikten och Zelenskyj valdes till Ukrainas president i verkliga livet.
Tv • Publicerad 11 augusti 2022
Volodymyr Zelenskyj som den blyge läraren som blev president i "Folkets tjänare". Pressbild.
Volodymyr Zelenskyj som den blyge läraren som blev president i "Folkets tjänare". Pressbild.Foto: Zoya Shu/AP/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i "Folkets tjänare". Pressbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i "Folkets tjänare". Pressbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Den ukrainska tv-serien "Folkets tjänare" blev en dunderhit i hemlandet när den hade premiär 2015. Den ryskspråkiga serien handlar om historieläraren Vasyl Petrovytj Holoborodko, som en dag får ett raseriutbrott som i smyg filmas av hans elever. Rasande beklagar han sig för en kollega om landets makthungriga, empatilösa och korrumperade politiker, och klippet läggs ut på Youtube.

Snart har många miljoner människor sett och applåderat klippet, och Holoborodko låter sig övertalas av eleverna att lägga fram sin kandidatur till presidentvalet. Till allas, även sin egen, förvåning vinner han.

Ingen erfarenhet

Annons

Att verkligheten skulle överträffa dikten fyra år senare är en av de mest osannolika händelserna i både populärkulturell och politisk historia. Skådespelaren och komikern Volodymyr Zelenskyj saknade politisk erfarenhet men blev snabbt den ledande kandidaten i opinionsmätningarna inför valet 2019. Under valkampanjen positionerade han sig som en antietablissemangs- och antikorruptionspolitiker, precis som sin rollfigur, och hans parti döptes till just Folkets tjänare.

Zelenskyj besegrade den sittande presidenten Petro Porosjenko med över 73 procent av rösterna och har nu varit Ukrainas president i tre år.

I samband med Rysslands invasion av Ukraina i februari i år ökade intresset för "Folkets tjänare" lavinartat världen över. Efter påtryckningar meddelade Netflix i mars att man återinförde serien i det amerikanska utbudet efter att tidigare haft den tillgänglig mellan 2017 och 2021. Även bland andra brittiska BBC, MBC i Mellanöstern, ANT1 i Grekland och PROTV i Rumänien köpte in serien efter invasionen.

Del av Ukrainas historia

I Sverige hoppade SVT på tåget och just nu kan serien ses på SVT Play.

– Det är klart att vi har funderat över om det är vettigt att sända en actionkomedi med inslag av buskis samtidigt som det pågår ett otroligt skrämmande och brutalt krig. Men man ska komma ihåg att det här är fiktion, och att det är en viktig del av Zelenskyjs och det moderna Ukrainas historia, har SVT:s programchef Eva Beckman tidigare sagt till "Kulturnyheterna".

Det är det svenska distributionsbolaget Eccho Rights som äger rättigheterna till de tre säsongerna av "Folkets tjänare" samt filmen med samma namn som kom 2016. Bolagets vd Nicola Söderlund ser serien som ett viktigt dokument om var Zelenskyj kommer ifrån, och framhåller att hans fiktiva president är en normal man som växer in i sin roll som en heroisk och älskad ledare.

"Även om det verkliga scenariot som Zelenskyj och det ukrainska folket står inför är mycket mer dystert och skrämmande än komedin i serien, finns det uppenbara paralleller med den verkliga situationen och 'Folkets tjänare' är ett fascinerande, viktigt och historiskt stycke tv", har Söderlund tidigare sagt i ett pressmeddelande.

Putin tittade inte

Och Ryssland då? 2020 kunde de 38,5 miljoner ryssar som hade tillgång till tv-kanalen TNT se "Folkets tjänare" där. Då hade strider pågått i östra Ukraina sedan 2014 sedan Ryssland i strid mot internationell rätt annekterade Krimhalvön. När den ryske presidenten Vladimir Putins talesperson fick frågan om även Putin skulle titta på "Folkets tjänare" blev det korta svaret:

– Han har inte tid.

Fakta: "Folkets tjänare"

Regissör: Oleksij Adolfovitsj Kirjusjtsjenko.

Antal avsnitt: 51.

Antal säsonger: 3.

Serien blev även långfilm 2016.

Fakta: "Folkets tjänare"

De syns överallt just nu – i debatter, i intervjuer och i valkampanjer.

Men hur skildras politikern i fiktionen? Under sommaren lyfter vi fram några minnesvärda politiker från böcker, film och tv.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons