Annons
Kultur

Pressen ignorerade kvinnorna i Cannesjuryn

Den berömde regissören Spike Lee må vara dess ordförande, men i övrigt består filmfestivalen i Cannes jury för första gången någonsin av fler kvinnliga än manliga medlemmar.
Film • Publicerad 6 juli 2021
Årets jury på filmfestivalen i Cannes består av Kleber Mendonca Filho, Maggie Gyllenhaal, Jessica Hausner, Mati Diop, Spike Lee, Melanie Laurent, Tahar Rahim och Song Kang-ho. Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT
Juryns ordförande, regissören Spike Lee, surnade till när den samlade pressen bara ville ställa frågor till honom under tisdagens presskonferens med årets jury. Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT
För första gången sedan starten 1946 består juryn i Cannes av fler kvinnor än män. Juryns kvinnor är Maggie Gyllenhaal, Jessica Hausner, Mati Diop, Melanie Laurent och Mylene Farmer. Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Spike Lee har i juryn bland annat sällskap av regissören Jessica Hauser, skådespelaren Melanie Laurent, sångerskan Mylene Farmer och skådespelaren Maggie Gyllenhaal. På tisdagens presskonferensen riktades dock all uppmärksamheten mot Spike Lee, som inför den samlade pressen berättade om hur han 1989 visade sin genombrottsfilm "Do the right thing" i Cannes och hur många kritiker blev upprörda när den inte vann Guldpalmen.

– Det fanns de i USA som avskydde den, som sa att den skulle orsaka raskravaller. Jag skrev den för länge sedan, men nu ser vi hur personer som George Floyd blir mördade. Man hade kunnat tro att svarta personer inte längre skulle bli jagade som om de vore djur, sade han.

Vägrade svara på fler frågor

Annons

Spike Lee bombarderades med frågor, men plötsligt bad han journalisterna att rikta sin uppmärksamhet mot resten av juryn.

– Det är en briljant jury här uppe. Ställ frågor till dem också. Jag svarar inte på fler frågor, sade han.

Men det gjorde han likväl när en journalist ställde en fråga om politiken i dagens värld.

– Världen styrs av gangsters. De har ingen moral, de har inga skrupler, och vi måste ta ton mot dem, sade han.

Pressen lyssnade dock på Spike Lee, inte minst fick juryns fem kvinnor nu en del frågor att svara på. För första gången sedan starten 1946 har juryn fler kvinnliga än manliga medlemmar.

– Det är viktigt. Vi kvinnor gör annorlunda filmer, vi berättar historier på ett annat sätt. En majoritet av kvinnor kommer kanske att belöna andra filmer än vad män skulle göra. Jag är väldigt nyfiken på det, sade Maggie Gyllenhaal.

"Förtjust och hedrad"

Att sitta i tävlingsjuryn i Cannes är stort för Maggie Gyllenhaal, inte minst då det är första gången på länge som hon får se film på bio.

– Jag är verkligen både förtjust och hedrad, sade hon.

Även Jessica Hauser uttryckte stor glädje och tacksamhet.

– Jag fick frågan om att sitta i juryn precis efter att jag läst listan över filmerna som skulle visas här. Jag satt och undrade hur jag skulle kunna få möjlighet att se dem. Och nu får jag se allihop, sade hon.

Fakta: Filmfestivalen i Cannes jury

Årets jury består av regissören Spike Lee, skådespelaren Maggie Gyllenhaal, regissören Jessica Hauser, skådespelaren Melanie Laurent, regissören och skådespelaren Mati Diop, sångerskan Mylene Farmer, regissören Kleber Mendonca Filho, skådespelaren Tahar Rakim och skådespelaren Song Kang-ho.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons