Annons
Kultur

Pris läggs ned efter våldtäktsanklagelser

Det danska journalistpriset Victorpriset läggs ned, efter anklagelser om upprepade våldtäkter.
Mannen priset är uppkallat efter ska enligt anklagelserna ha våldtagit dottern till den kända danska författaren Tove Ditlevsen.
Kultur • Publicerad 4 juli 2023
Tove Ditlevsen är en av Danmarks mest kända författare. Nu anklagar hennes barnbarn Lise Munk Thygesen tidningsmannen Victor Andreasen för våldtäkt. Arkivbild.Foto: Pressens Bild/TT

Victorpriset har tidigare delats ut till journalister, aktivister och författare som har verkat i en "fräck och anarkistisk anda". Det är uppkallat efter Victor Andreasen, som var chefredaktör på Ekstra Bladet 1963–1976.

Nu har Ekstra Bladet beslutat att lägga ned priset efter våldtäktsanklagelser mot den tidigare chefredaktören. Det skriver tidningen Journalisten.

Annons

Det är Lise Munk Thygesen som riktar våldtäktsanklagelserna mot Victor Andreasen i en ny bok. Hon är dotter till Helle Munk, som är dotter till den kända danska författaren Tove Ditlevsen.

Enligt boken ska Andreasen, som var gift med Tove Ditlevsen, ha våldtagit sin styvdotter Helle Munk när hon var i övre tonåren. Thygesen baserar anklagelserna på dokument och läkarjournaler som han har hittat i sin mammas hem, efter moderns bortgång 2008.

– När man lägger samman mängden av information med dessa nya uppgifter, tycker jag att det är svårt att ignorera de saker som framkommit. Därför har vi fattat beslut om att lägga ned priset. Vi är dock inte i färd med att välta statyer, säger Ekstra Bladets chefredaktör Knud Brix till danska Journalisten.

Tove Ditlevsens relation med Victor Andreasen är bland annat omskriven i hennes självbiografiska bok "Gift".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons