Annons
Kultur

Queen irriterade på sjungande fans

En medsjungande publik brukar vara tecken på en lyckad konsert, men det gällde inte rockgruppen Queens tidiga spelningar.
– Vi ville bara att publiken skulle vara tyst och lyssna på våra låtar, säger gitarristen Brian May.
Musik • Publicerad 5 februari 2023
Queens gitarrist Brian May avslöjar att bandmedlemmarna brukade bli irriterade när publiken sjöng med i alla låtar. Arkivbild.
Queens gitarrist Brian May avslöjar att bandmedlemmarna brukade bli irriterade när publiken sjöng med i alla låtar. Arkivbild.Foto: Matt Slocum/AP

Det är i en intervju med tidningen Total Guitar Magazine, som refereras av NME, som Brian May avslöjar att fansens allsång brukade irritera bandet, som tyckte att de borde lyssna på texterna i stället som de ägnat timmar åt att skriva.

– Jag var på en Led Zeppelin-konsert och jag kan inte minnas att folk sjöng med i "Communication breakdown" eller vad de nu spelade. När Zeppelin spelade så lyssnade de. Då tänkte på våra konserter: varför lyssnar ni inte era jävlar i stället för att sjunga?

Annons

Brian May minns särskilt en spelning i Bingley Hall i Midlands, England, i slutet av 1970-talet när publiken sjöng vartenda ord i varje sång, vilket var sällsynt på den tiden.

– De var ostoppbara. När vi gick av scenen såg vi alla förvånat på varandra och jag sade till Freddie Mercury att i stället för att bekämpa det här borde vi kanske uppmuntra och utnyttja den extra energin som det gav, berättar han.

Brian May, som också är doktor i astrofysik och djurrättsförespråkare, kan numera titulera sig sir May sedan han i slutat av december adlades av den brittiska kungen för sitt arbete inom musik och välgörenhet.

Nyligen lanserade Queen Youtube-serien "Queen: The greatest live" som i 50 avsnitt bjuder på sällsynt livematerial från arkivet, aktuella framträdanden och intervjuer bakom kulisserna från bandets fem decennier.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons