Annons
Kultur

Ralph Fiennes lever ut sin actionhjälte

Ralph Fiennes har varit med i många actionfilmer – utan att få spela in actionscener. Men i "The king's man" får han äntligen leva ut sin inre actionhjälte.
Film • Publicerad 2 januari 2022
Ralph Fiennes på premiären för "The King's man" i New York. Arkivbild.
Ralph Fiennes på premiären för "The King's man" i New York. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT
Ralph Fiennes spelar motvillig hertig som dras in första världskriget i "The king's man". Pressbild.
Ralph Fiennes spelar motvillig hertig som dras in första världskriget i "The king's man". Pressbild.Foto: 20th Century Studios

Genom åren har vi sett honom som den onde Voldemort i Harry Potter-filmerna och som 007:s chef M i de tre senaste James Bond-filmerna. Filmer med mycket action, men Ralph Fiennes rollfigurer har aldrig fått ta del i dessa.

Därför var det med dubbel glädje som han tackade ja till rollen i "The king's man", berättar han.

Annons

– Den lille pojken i mig har alltid velat bli som Errol Flynn eller Basil Rathbone. Jag minns en fantastisk strid mellan Tyrone Power och Rathbone i en film. De var fantastiska. Sedan måste jag ju också hylla min stuntman. Han var briljant. Det ni ser är ju ett nära samarbete mellan skådespelare och stuntman.

Fäktades i skolan

Som klassiskt skolad skådespelare har han blivit drillad i teaterslagsmål, men det var länge sedan han fick användning för de färdigheterna.

– Det var lite svärdsfighter på teaterskolan och på teaterscenen några gånger. Jag hade en bra strid med Iain Glen på dramaskolan. Men efter Shakespeare har det inte blivit så mycket. Så kom den här rollen med en man som måste försvara sig.

Filmen utspelas långt före de andra "Kingsman"-filmerna och skildrar de händelser under första världskriget som leder till att den hemliga organisationen Kingsman grundas. En organisation, där bland andra Rasputin och Mata Hari ingår, planerar att utplåna en stor del av mänskligheten.

"Har sett krigets fasor"

Fiennes spelar hertigen av Oxford, en pacifist som i det längsta försöker hindra sin son från att ta värvning.

– Han är en oerhört övertygad pacifist, han har sett krigets fasor, hans hustru har blivit dödad framför ögonen på honom. Men som händelserna utvecklas kommer han till en punkt där han måste ta till vapen. Jag tycker om roller där rollfiguren byter växel, det medför en dramatik som höjer storyn, säger han.

Fiennes lär få fortsätta slåss. Regissören Matthew Vaughn planerar uppföljare till både den aktuella kostymfilmen och till de två tidigare filmerna som utspelas i nutid.

Fakta: Ralph Fiennes

Uttalas som: "Reif Fains".

Ålder: 59.

Bor: London.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare filmroller i urval: "Schindler's list", "Strange days", "Den engelske patienten", "Slutet på historien", "Röd drake", "The constant gardener", Harry Potter-filmerna, "In Bruges", "The reader", "Skyfall", "Spectre", "No time to die", "Grand Budapest hotel", "A bigger splash", "The dig".

Aktuell med: "The king's man" med bland andra Gemma Arterton, Rhys Ifans och Harris Dickinson. Filmen är en så kallad prequel till actionkomedierna "Kingsman: The secret service" och "Kingsman: The golden circle".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons