Annons
Kultur

Ranelids blick bakåt på Malmö når inte hela vägen fram

När Björn Ranelids är på plats för att ta farväl av sin skolfröken från åren i Malmö växer en historia fram. Om Malmös då och nu, om skolåren och om lärarens sätt att få Ranelid börja skriva. Vår recensent Agnes Malteson reser med tillbaka i tiden i ”Min skolfröken skall vara ett frimärke” men finner berättelsen väl ojämn.
Bokrecension • Publicerad 14 oktober 2022 • Uppdaterad 15 oktober 2022
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Björn Ranelid är född 1949 i Malmö, men idag i Stockholm och Kivik. Började sitt yrkesliv som lärare i svenska och filosofi samtidigt som han spelade fotboll i Malmö FF. 1983 debuterade han med romanen ”Den överlevande trädgårdsmästaren”. Fick 1994 Augustpriset för romanen ”Synden”.
Björn Ranelid är född 1949 i Malmö, men idag i Stockholm och Kivik. Började sitt yrkesliv som lärare i svenska och filosofi samtidigt som han spelade fotboll i Malmö FF. 1983 debuterade han med romanen ”Den överlevande trädgårdsmästaren”. Fick 1994 Augustpriset för romanen ”Synden”.Foto: Martin Cederblad
Roman

Björn Ranelid

”Min skolfröken skall vara ett frimärke”

(Albert Bonniers förlag)

Det är på en kyrkogård i nutid som historien börjar. Björn Ranelid är med på sin skolfröken Anna Jensens begravning intill Gustav Adolfs torg i Malmö, han blickar upp och ser en stad som har förändrats sedan han började första klass i mitten på 1950-talet.

Det finns en vilja att berätta om stadens utveckling genom en skolfrökens uppfattning och samröre med framtidens ljus, skolbarnen. Men det blir mest en kamp om att lyckas hålla en rätt blek huvudkaraktär vid liv, genom att väva in sig själv och andra figurer av sin tid.

Annons

Pliktskyldigt och som en lydig skolpojke gestaltar han denna, betraktat ur samma skolpojkes ögon, ljuva och felfria kvinna. Hur hon varsamt tog deras händer i sin när hon visade dem hur pennan ska greppas och hjälpte dem att forma bokstäver. 50 sidor in i boken har jag läst om denna handrörelse redan fem gånger, och den skall komma igen.

Upprepningar av det minst väsentliga återkommer. Det är som om han inte kan välja vilken av de förträffliga beskrivningarna som blev bäst.

Björn Ranelid är aktuell med en ny roman, ”Min skolfröken skall vara ett frimärke”.
Björn Ranelid är aktuell med en ny roman, ”Min skolfröken skall vara ett frimärke”.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Först när Björn Ranelid själv backar undan ett steg, en bra bit in i historien, och presenterar läsaren för Greta Nilsson växer handlingen från att bara vara privata barndomsminnen. Greta Nilsson är en av skolfrökens alla väninnor som han låter berättelsen om Malmö i förändring, en kvinnas plats i samhället och livets orättvisor kanaliseras ur.

Greta Nilsson från slumkvarteret Jerusalem, dotter till en hora och en hallick, uppfostrade tre barn varav en blev ihjälkörd utanför porten innan han hann fylla åtta. Efter att ha försörjt barnen med en städerskas lön läste hon in studentexamen och utbildade sig till bibliotekarie.

Man kan som läsare fråga sig varför nu inte Greta ska få bli ett frimärke när hon fyller en fjärdedel av bokens innehåll. Berättelsen om Anna Jensen bär inte själv 400 sidor, hur mycket Björn Ranelid än vill skriva och berätta om en ädel skolfröken som inte får glömmas bort. Hennes väninnor, främst då Greta Nilsson som med sin mörka barndom lyckades klättra uppåt i samhällsskikten, måste hjälpa henne för att det ska bli något alls.

I en lägenhet intill havet på Ribersborg rundar hon av sitt liv som änka efter ett långt och lyckligt äktenskap med en härlig man som arbetade ett yrkesliv som barnläkare. Ni hör ju, denna saga hade inte varit någonting utan kära Greta Nilssons förmåga att bidra med lite rå verklighet.

Innan Anna Jensen dör och begravs på en kyrkogård i centrala Malmö där Björn Ranelid ska stå med några av sina klasskamrater och ta farväl av sin betydelsefulla skolfröken, får hon – till Ranelids stora förtvivlan – bevittna det ultimata förfallet av en stadsmiljö som andats hem och trygghet under hela hennes liv.

Det är en mix av en nostalgisk, till snudd på romantisk, beskrivning av 1960-talets Malmö och en bitter och dystopisk bild av dagens samhällsutveckling. Ingenting blir bättre, allt var bättre förr, förutom för Greta Nilsson då måhända.

”Det är en mix av en nostalgisk, till snudd på romantisk, beskrivning av 1960-talets Malmö och en bitter och dystopisk bild av dagens samhällsutveckling.”
Agnes Malteson
Björn Ranelids nya roman.
Björn Ranelids nya roman.Foto: Albert Bonniers förlag
Agnes MaltesonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons