Annons
Kultur

Rikt kulturliv under World Pride

Konstutställningar, möten mellan operahus och en queer filmfestival. Trots coronapandemin erbjuder World Pride ett stort utbud av levande kultur. På torsdag, 12/8, drar allt igång i Malmö och Köpenhamn.
Malmö/Köpenhamn • Publicerad 10 augusti 2021
Arina Katchinskaia, Magdi Saleh, Linn Mildehav och Cecilia Lindqvist repeterar "Varför älskar ingen de lesbiska?" som visas under World Pride. Pressbild.Foto: Irene Pelayo Lind

Publiken har omkring 1000 olika programpunkter att välja bland på årets World Pride i Köpenhamn och Malmö, som pågår mellan 12 och 22 augusti. En stor del är kulturella inslag: det blir bokprat, flera olika konstutställningar, dans och filmvisningar. Bland annat får Jessica Nettelbladts dokumentärfilm "Drömprins" galapremiär och inviger Pride i Malmö.

Årets tema är inkludering. Fyra internationella operahus möts för att diskutera hur operan kan bli mer inkluderande: Malmö Opera, Kungliga Operan i Köpenhamn, The Met i New York och Sydney Opera House. Rickard Söderberg är värd – och han inleder också öppningsparaden på Malmö Stadion.

”Rickard Söderberg är värd – och han inleder också öppningsparaden på Malmö Stadion.”
Annons

Bland urpremiärerna syns pjäsen "Varför älskar ingen de lesbiska?", som spelas på Malmö Stadsteater. Dramatikern Felicia Ohly har gjort en humorföreställning utifrån funderingarna: "Varför är vi inte folkkära, hyllade och varför fattar ingen hur roliga vi är?", i regi av Py Huss-Wallin.

Mer scenkonst blir det på Folkets Park i Malmö, vars performanceprogram består av åtta akter. I samarbete med Skånes dansteater sätter koreografen Fabio Liberti till exempel upp "Nook", där kropparna används som byggmaterial i föränderliga konstruktioner.

Det blir också ett brett filmprogram när Malmö Queer Film Festival visar 46 filmer, bland annat Jonas Poher Rasmussens animerade dokumentär "Flykt".

Fakta

World Pride

Malmö och Köpenhamn står värdar för World Pride, som pågår mellan 12 och 22 augusti. Årets tema är inkludering.

Programmet genomförs med flera olika säkerhetsåtgärder. För att delta i Köpenhamn måste man till exempel ha ett vaccinpass som visar att man är fullt vaccinerad mot covid, eller ett PCR-test som inte är äldre än 96 timmar. Det behöver man dock inte i Sverige.

Flera av evenemangen kommer också att visas digitalt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons