Annons
Kultur

Robot dirigerade symfoniorkester i Seoul

Roboten EveR 6 äntrade under fredagen scenen och tog plats vid dirigentpulten framför Sydkoreas nationalorkester i huvudstaden Seoul, rapporterar Reuters.
Musik • Publicerad 1 juli 2023
Roboten EveR 6 ledde Sydkoreas nationalorkester i tre stycken under landets första robotledda konsert.
Roboten EveR 6 ledde Sydkoreas nationalorkester i tre stycken under landets första robotledda konsert.Foto: National Theater of Korea / AFP

Först bugade den mot publiken och ledde sedan orkestern genom det som är landets första robot-dirigerade konsert någonsin.

Den tvåarmade androiden, som designats av Koreas Institute of Industrial Technology, gjorde sin dirigentdebut på landets nationalteater och dirigerade tre av kvällens fem stycken. Efteråt var kritiken blandad.

Annons

”Robotens rörelser, även om de var oklanderliga när det gällde att hålla rytmen, saknade ’andning’, förmågan att engagerade orkestern kollektivt och omedelbart, vilket var väsentligt i framförandet”, sade Lee Young-ju, en åhörare som också studerar traditionell koreansk musik, till Reuters.

Choi Soo-yeoul, som ledden konserten tillsammans med roboten var positiv till upplevelsen, även om oförmågan att lyssna är en stor svaghet.

"En dirigents rörelser är mycket detaljerade och roboten kunde presentera mycket bättre rörelser än jag hade föreställt mig. Det var ett framträdande som visade att robotar och människor kan samexistera och komplettera varandra, snarare än att det ena ersätter det andra", sade han till Reuters.

Det är inte första gången en symfoniorkester leds av en robot, bland annat leddes Detroits symfoniorkester av Hondas ASIMO-robot redan 2008.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons