Annons
Kultur

Rushdie om attacken: "Den var kolossal"

Salman Rushdies första överväldigande känsla efter att ha blivit överfallen förra året är tacksamhet – det säger författaren när han nu för första gången uttalar sig om knivattacken.
Litteratur • Publicerad 6 februari 2023
Salman Rushdie uttalar sig för första gången om attacken mot honom. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT

– Jag har mått bättre. Men med tanke på vad som hände är det inte så illa, sade Rushdie till tidningen The New Yorker.

Salman Rushdie blev knivhuggen under ett framträdande på Chautauqua Institution i delstaten New York och tillbringade sex veckor på sjukhus efter attentatet. Han har förlorat synen på ett öga och kan inte längre använda ena handen.

Annons

– Jag säger att jag mår bra, men delar av min kropp behöver ständiga kontroller. Det var en kolossal attack.

Rushdie funderar nu på huruvida han bör öka säkerheten kring sin person eller inte. Han har också haft svårigheter att skriva, och berättar att han raderar mycket av det som han ändå lyckas få ner på papper. Hans nya bok "Segerstaden" blev klar precis före attacken och lanseras i vår – den kommer på svenska i april. Rushdie hoppas att det som hände inte ska överskugga romanen.

– Jag hoppas att den i någon mån kan byta samtalsämnet. Jag har alltid tyckt att mina böcker är mer intressanta än mitt liv. Tyvärr verkar världen inte hålla med.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons