Kultur

Rushdie tar emot pris på Pen-gala

Litteratur • Publicerad 19 maj 2023
Författaren Salman Rushdie tar emot Pen-pris för århundradets mod i New York.
Författaren Salman Rushdie tar emot Pen-pris för århundradets mod i New York.Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Författaren Salman Rushdie dök oväntat upp på den amerikanska Pen-galan i New York på torsdagskvällen, där han mottog ett speciellt Pen-pris för århundradets mod.

– Det är trevligt att vara tillbaka – i motsats till att inte vara tillbaka, vilket också var möjligt. Jag är glad att ödet ledde hit, sade den 75-årige författaren som nio månader tidigare attackerades under ett framträdande i New York.

Han förlorade synen på ena ögat och kan inte längre använda ena handen. Rushdie höll ett kort, men engagerat tal som han tillägnade dem som räddade honom.

– Jag tar emot denna utmärkelse för alla som kom till min räddning. Jag var måltavlan den dagen, men de var hjältarna. De hade modet den dagen, och jag tackar dem för att de räddade mitt liv, sade han.

Salman Rushdies nya bok "Segerstaden" gavs ut nyligen. Den blev klar precis före attacken.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.