Annons
Kultur

Rysk konstnär riskerar fängelse för lapp-protest

Kultur • Publicerad 14 april 2022
Demonstranter i Sankt Petersburg protesterar mot kriget i Ukraina. Konstnären Alexandra Skotjilenko riskerar tio års fängelse för att ha ersatt prislappar med protestmeddelanden mot kriget. Arkivbild.
Demonstranter i Sankt Petersburg protesterar mot kriget i Ukraina. Konstnären Alexandra Skotjilenko riskerar tio års fängelse för att ha ersatt prislappar med protestmeddelanden mot kriget. Arkivbild.Foto: AP/TT

Den ryska konstnären Alexandra Skotjilenko riskerar upp till tio års fängelse efter att ha ersatt prislappar med protestmeddelanden mot den ryska invasionen av Ukraina, skriver The Guardian.

Skotjilenko hade ersatt prislapparna i en av matvarukedjan Perekrestoks affärer i S:t Petersburg med lappar där hon fördömde det ryska anfallet mot den ukrainska staden Mariupol.

Annons

Hon riskerar att dömas upp till tio års fängelse, enligt den lagstiftning mot "medvetet spridande av falsk information" som i början av mars antogs av det ryska underhuset.

Alexandra Skotjilenkos aktion ingår i den våg av protester som de senaste veckorna genomförts på olika platser i Ryssland, där lappar med kritik mot den ryska invasionen av Ukraina satts upp i affärer eller på offentliga platser.

Aktionen startades genom ett initiativ på den ryska plattformen Telegram, där prenumeranterna uppmanas att sprida information om det pågående kriget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons