GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så påverkar bokbranschen klimatet

Kultur • Publicerad torsdag 10:00
Bokbranschen släpper ut 39,2 ton koldioxid per år. Arkivbild.
Bokbranschen släpper ut 39,2 ton koldioxid per år. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

39 254 ton. Så mycket koldioxid släppte bokbranschen ut under förra året. Det visar en ny undersökning om bokbranschens klimatpåverkan, gjord av Bokbranschens klimatinitiativ – ett initiativ taget av Förläggareföreningen.

Utsläppet motsvarar mindre än 1 promille av Sveriges utsläpp under samma år. Den största andelen utsläpp från branschen, 52,9 procent, kommer från bokproduktion. Transporter står för 22,4 procent. Enligt rapporten är den tredje största utsläppskällan köpta varor, såsom möbler och kontorsprodukter, och köpta tjänster från tredje part.

Totalt deltog 14 förlag, 48 bokhandlare, 2 nätbokhandlar och 3 strömningstjänster i undersökningen, vilket motsvarar omkring 80 procent av den svenska bokmarknaden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.