Annons
Kultur

Saint Laurent hyllas med utställningar i Paris

Modeskaparen Yves Saint Laurent presenterade sin första haute couture-kollektion den 29 januari 1962. I Paris uppmärksammas 60-årsjubileet med utställningar på flera stora museer, skriver .
Mode • Publicerad 1 januari 2022
Modedesignern Yves Saint Laurent avled 2008, 71 år gammal. Arkivbild.
Modedesignern Yves Saint Laurent avled 2008, 71 år gammal. Arkivbild.Foto: Remy de la Mauviniere/AP
Yves Saint Laurents klänning "Hommage à Piet Mondrian" från 1965 är inspirerad av den nederländske konstnären Piet Mondrians "Composition en rouge, bleu et blanc II". Arkivbild.
Yves Saint Laurents klänning "Hommage à Piet Mondrian" från 1965 är inspirerad av den nederländske konstnären Piet Mondrians "Composition en rouge, bleu et blanc II". Arkivbild.Foto: Francois Mori/TT

Den hyllade designern var känd för att hämta inspiration från konstnärer som Picasso, Matisse och Mondrian. På Louvren, Musée d'Orsay, Centre Pompidou, Picassomuséet och flera andra platser kommer olika aspekter av Saint Laurents arbete att visas under våren.

– Saint Laurent inspirerades mycket av konsten och här kan vi visa kopplingarna och dialogen mellan hans verk och museets föremål. Vi ville inte placera kläderna i ett separat rum, utan ha dem bland de permanenta samlingarna, säger utställningens kurator Mouna Mekouar till The Guardian.

Annons

På Louvren visas några av hans mest exceptionella plagg, som jackor broderade med guld och kristaller. På Moderna museet kommer Saint Laurents design att återspegla färgerna hos konstnärerna Pierre Bonnard och Raoul Dufy.

Musée d'Orsay visar några av de aftonkläder han skapade för Proustbalen 1971 för att markera 100-årsdagen av författaren Marcel Prousts födelse, där gäster som baron Guy de Rothschild och Jane Birkin var klädda av Saint Laurent.

Utställningarna pågår mellan den 29 januari och 15 maj.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons