Annons
Kultur

Sally Rooney river och sliter i hela känsloregistret

Liksom i succéboken ”Normala människor” visar Sally Rooney, i sin nya roman ”Vackra värld, var är du”, att hon har en osviklig känsla för att skildra det snåriga i relationer och vänskaper. Här berättar hon om fyra unga människor så att det river och sliter i läsaren. Stundtals bedövande bra.
Bokrecension • Publicerad 16 oktober 2021
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Sally Rooney föddes 1991 på Irland. Hon debuterade med "Samtal med vänner" 2017. Hennes andra roman "Normala människor" nominerades till Bookerpriset. Tv-serien baserad på "Normala människor" har sänts på SVT.
Sally Rooney föddes 1991 på Irland. Hon debuterade med "Samtal med vänner" 2017. Hennes andra roman "Normala människor" nominerades till Bookerpriset. Tv-serien baserad på "Normala människor" har sänts på SVT.Foto: Patrick Bolger
Roman

Sally Rooney –

”Vackra värld, var är du”

Översättning: Helena Fagertun

(Albert Bonniers förlag)

Den framgångsrika, men psykiskt sköra, författaren Alice har flyttat till en stor prästgård på nordvästra Irland. På Tinder träffar hon en man från orten, lagerarbetaren Felix.

I Dublin finns hennes bästa väninna Eileen som arbetar i redaktionen för en litteraturtidskrift och som, efter en misslyckad relation, återvänder till sin stora kärlek sedan barndomen, Simon som nu arbetar som tjänsteman i riksdagen.

Annons

Fyra människor i trettioårsåldern, två olika par som lever tillsammans i oförlösta, fastlåsta och vilsna relationer. Sally Rooney har dukat upp sin berättelse…

Intressant blir det också nästan genast. För precis som i den tidigare romanen ”Normala människor” visar Rooney här att hon har en osviklig känsla för allt det psykiska som vibrerar inne i unga människor. I deras snåriga vänskaper och relationer, i deras identitetssökande, i deras vardagliga tjafsande och i den genomgripande och kanske ibland också förlösande sexualiteten.

”Bedövande bra. En berättelse som river och sliter i läsarens hela känsloregister och förmåga till empati.”
Thomas Kjellgren

Effektivt iscensätter hon sin berättelse. Inte sällan genom snabba, filmiska scenanvisningar som sedan drar i gång händelseförloppet: ”På perrongen på en tågstation, sent en morgon tidigt i juni: två kvinnor som kramas efter att ha varit åtskilda i flera månader…”.

Genom växelvis rappa dialogskiften och nästan filosofiska djuplodningar, i de långa mejl som Alice och Eileen utväxlar mellan sig, växer bilden fram av det samhälle och den värld som omger dem. Inbyggd i frågan ”Vackra värld, var är du”, som Rooney översätter direkt från en dikt av Friedrich Schiller, ligger tankarna på vad vänskapen och sexualiteten egentligen är värd. Vad lämnar man efter sig när ändå hela ”vår civilisation håller på att kollapsa”?

Alices och Eileens mejlkonversationer slår in viktiga, både reflekterande och idémässiga, kilar i det som annars skildras i ögonblicken, i själva vardagens flöde.

Ett berättargrepp som fungerar alldeles utmärkt och som ger ytterligare tyngd åt den här romanen. Här kan deras tankevärldar fritt veckla ut sig. Här får de båda kvinnorna spelrum att diskutera inte bara vänskapen och sexualiteten utan också hur civilisationer går under på 1500-talet.

De ventilerar upplevelsen av skönhet, avläsning av konstverk som Picassos ”Flickorna från Avignon”, förfallet av det politiska språket, romanens och konstens historia och framtid och om det som avgör läsningen: ”riktigt bra romaner tar mina känslor i anspråk och får mig att börja begära saker”. Just så!

Stundtals är det här precis en sådan roman. Bedövande bra. En berättelse som river och sliter i läsarens hela känsloregister och förmåga till empati. Där man börjar begära saker av de agerande. Inte för ett ögonblick frestas Sally Rooney att ta några snabba genvägar för att lösa upp knutarna i relationshärvorna. Nej, hela tiden strävar hon efter att bevara komplexiteten – och därmed också det mänskliga – i sina gestalter.

Sally Rooney är aktuell på svenska med en ny roman efter succén ”Normala människor”.
Sally Rooney är aktuell på svenska med en ny roman efter succén ”Normala människor”.Foto: Kalpesh Lathigra
Thomas KjellgrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons