Annons
Kultur

Sångerskan Helen Reddy död

Musik • Publicerad 30 september 2020
Helen Reddy avled på tisdagen 78 år gammal. Arkivbild.
Helen Reddy avled på tisdagen 78 år gammal. Arkivbild.Foto: Rob Latour/AP/TT
Helen Reddy. Arkivbild.
Helen Reddy. Arkivbild.Foto: AP/TT

Den australiska sångerskan och feministikonen Helen Reddy är död. Hon avled på tisdagen, 78 år gammal, uppger familjen i ett Facebookinlägg.

Reddys låt "I am woman" från 1972 blev en feministisk kampsång världen över. Året innan slog Reddy, som då flyttat till USA, igenom med sin version av musikallåten "I don't know how to love him". Under första hälften av 70-talet var hon en av världens bäst säljande kvinnliga artister med låtar som "Delta dawn", "Angie baby" och "Ain't no way to treat a lady".

Annons

1974 blev hon första australiska artisten att vinna en amerikansk Grammy.

2015 diagnosticerades hon med demens och vårdades de sista åren i sitt liv på ett demensboende i Los Angeles. 2019 släpptes filmen "I am woman" om hennes liv och karriär.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig titel på en låt samt en felaktig uppgift om när filmen släpptes.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons