Annons
Kultur

SD vill ha "Ny opera i operan"

Opera • Publicerad 3 februari 2023
Nät har satts upp på Kungliga Operan för att förhindra puts och sten från att falla och skada omgivningen.
Nät har satts upp på Kungliga Operan för att förhindra puts och sten från att falla och skada omgivningen.Foto: Pontus Lundahl / TT

Sverigedemokraterna i riksdagens kulturutskott samt i Stockholms stad och Region Stockholm tycker att det är "hög tid att agera för att rädda Operan" i Stockholm. I en debattartikel i tidningen Altinget ställer de sig bakom det alternativ som Kungliga Operans styrelse själv förordar och som innebär både renovering och utbyggnad av den nuvarande byggnaden.

Alternativen kallas "Ny opera i operan" och skulle i dagens penningvärde kosta cirka 4,5 miljarder kronor. Det motsvarar cirka 7 miljarder kronor 2030 då bygget skulle kunna vara klart om beslut tas nu, enligt den uppdaterade kalkyl som Statens Fastighetsverk gjorde i somras.

"För att bevara Operan som en del av vårt kulturarv behöver den politiska processen påbörjas så snart som möjligt", skriver Sverigedemokraterna och beskriver just bevarandet av kulturarvet som centralt för partiet. Bland de som undertecknat finns Bo Broman, partiets kulturpolitiske talesperson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons