Annons
Kultur

Sean Penn i Cannes: "Jag tar en risk"

För fem år sedan visade Sean Penn sin film ”The last face” här i Cannes. Det blev total katastrof. Filmen buades ut och fick aldrig distribution.
Trots det är han här igen med ännu en film han har regisserat – ”Flag day”.
Nöje • Publicerad 11 juli 2021
Sean Penn tillsammans med sin dotter Dylan Penn i Cannes.
Sean Penn tillsammans med sin dotter Dylan Penn i Cannes.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

– Jag är medveten om att jag tar en risk, men när man blir erbjuden att visa sin film i Cannes går det inte att tacka nej, säger Sean Penn när TT möter honom i ett svalt hotellrum.

Nu ska det omedelbart betonas att ”Flag day” är en mycket bättre film än ”The last face”.

Annons

– Man vet ju aldrig hur en film blir mottagen. Dåliga filmer kan bli väl mottagna, bra filmer kan bli utbuade. Men filmfestivalen i Cannes är något så stort, det är världens viktigaste filmfestival, det är en mötesplats för konstnärer från hela världen. Jag har varit med filmer här många gånger och det är alltid en stor upplevelse att bli inbjuden.

Spelar mot dottern

Den verklighetsbaserade ”Flag day” handlar om en rufflare och småskurk och om dennes relation till sin dotter. Han älskar henne djupt och innerligt men sviker henne gång på gång, och det gör att deras relation under många år inte existerar.

Dottern spelas av Penns egen dotter Dylan Penn – hon är med under intervjun och han tittar hela tiden beundrande och kärleksfullt på henne.

– Att båda mina föräldrar är skådespelare har inte påverkat mitt yrkesval. Jag är 30 år gammal, jag har börjat med det här sent i livet och jag hoppas få fortsätta, säger Dylan Penn.

Svåraste han gjort

Det här är första gången Sean Penn har regisserat en film med sig själv i huvudrollen, och han säger att det är det svåraste han någonsin har gjort.

– Jag kände för en gångs skull att det här var en roll som jag skulle passa för. Men det var tufft, det fanns mycket som gjorde det mycket svårare. Den enda fördelen var att det nu fanns en skådespelare mindre som jag behövde tackla, en mindre som kunde komma med åsikter och där jag skulle behöva säga ”far åt helvete”.

Fakta: Sean Penn

Namn: Sean Penn.

Ålder: 60.

Bor: USA.

Familj: Hustrun Leila George, två barn från äktenskapet med Robin Wright.

Yrke: Skådespelare, regissör. Vunnit två Oscars.

Tidigare filmer: Mängder, bland annat "Häftigt drag i plugget", "Falken och snömannen", "Uppgörelsen", "U-Turn", "Mystic river", "21 gram", "The tree of life". Som regissör bland annat "Hämnden" och "Into the wild".

Aktuell: Som regissör till och skådespelare i ”Flag day”.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons