GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sex uppföljare som är bättre än originalen

Det sägs ofta att uppföljare är sämre än sina original och i sommartider är de särskilt svåra att undvika. Här är några av undantagen som överträffar sina föregångare med råge.
Film • Publicerad 24 juli 2021
"Magic Mike XXL" må vara dummare än sin föregångare, men ibland är dummare bättre. Pressbild.
"Magic Mike XXL" må vara dummare än sin föregångare, men ibland är dummare bättre. Pressbild.
Foto: Warner Bros Pictures
Michelle Pfeiffer som den bästa Catwoman i den bästa Batman-filmen: "Batman: Återkomsten" (1992). Pressbild.
Michelle Pfeiffer som den bästa Catwoman i den bästa Batman-filmen: "Batman: Återkomsten" (1992). Pressbild.
Foto: Warner Bros. Pictures / TT
Jodie Foster som FBI-agenten Clarice Starling i mästerverket "När lammen tystnar" (1991). Pressbild.
Jodie Foster som FBI-agenten Clarice Starling i mästerverket "När lammen tystnar" (1991). Pressbild.
Foto: Foto: Orion Pictures
Charlize Theron som Furiosa i "Mad Max: Fury road". Pressbild.
Charlize Theron som Furiosa i "Mad Max: Fury road". Pressbild.
Foto: Jasin Boland/Warner Bros.
Peter Parker och Miles Morales i "Spider-man: Into the spider-verse" (2018). Pressbild.
Peter Parker och Miles Morales i "Spider-man: Into the spider-verse" (2018). Pressbild.
Foto: Sony Pictures Animation

" Batman: Återkomsten" (1992)

Regi: Tim Burton

Innan Zack Snyders CGI-besvikelse "Batman v Superman" och Christopher Nolans överskattade "Dark knight"-trilogi höll goth-auteuren Tim Burton i tyglarna för filmerna om Läderlappen. Men det var först i uppföljaren "Batman: Återkomsten" som han hittade precis rätt tonträff mellan serietidningsaction och Batmans mörka sida. En missbildad bebis kastas ned i en flod och växer upp till skurken Pingvinen, som vill hämnas genom att avrätta Gotham Citys nyfödda. Trots många morbida inslag gav McDonald's filmen ett tema-Happy meal, vilket i sammanhanget bör ses som en kvalitetsstämpel.

" När lammen tystnar" (1991)

Regi: Jonathan Demme

Tekniskt sett en uppföljare till "Manhunter" (1986), men Jonathan Demmes mästerverk känns som en fristående film. Anthony Hopkins porträtt av Hannibal Lecter gjorde rollpersonen odödlig och Jodie Foster vann en rättmätig Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för rollen som Clarice Starling. "När lammen tystnar" är på många plan en perfekt film. En psykologisk närstudie av en seriemördare, en realistisk skildring av en kvinnlig FBI-agent som försöker navigera i en patriarkal värld och framförallt en overkligt spännande deckare.

"Mad Max: Fury Road" (2015)

Regi: George Miller

"Mad Max"-trilogin från 1980-talet må ha varit mer banbrytande i en tid då science fiction-dystopier fortfarande kunde klassas som samhällskritik. Ändå överträffar "Fury road" från 2015 sina föregångare tack vare sin aggressiva hyllning till bensingudarna. Ett postapokalyptiskt mästerverk inkapslat i en två timmar lång biljakt med otroliga stunts nästan utan digitala effekter. George Millers magnum opus tog 15 år att färdigställa och var värd all väntan.

"Spider-man 2" (2004) och "Spider-man: Into the spider-verse" (2018)

Regi: Sam Raimi respektive Peter Ramsey, Rodney Rothman och Bob Persichetti

Det har blivit många Spider-man-filmatiseringar för olika filmbolag sedan "Evil dead"-regissören Sam Raimi gjorde stor succé tillsammans med Tobey Maguire i "Spider-man" (2002). Originalet hade en charmig och inte för slätstruken ursprungsberättelse. Uppföljaren "Spider-man 2" var dock bättre på alla sätt. Inte minst för den episka sekvensen när Peter Parker stoppar ett skenande tunnelbanetåg. Sedan dess har ingen riktigt lyckats fånga nätspinnarens väsen, fram till den animerade "Into the spider-verse" där Parker har bytts ut mot en ny spindel: Miles Morales. En hisnande film både för barn och vuxna i flera olika universum.

" Magic Mike XXL" (2015)

Regi: Gregory Jacobs

Definitivt kåtare och dummare än Stephen Soderberghs problematiserande kring livsvillkoren för manliga sexarbetare i "Magic Mike". Men uppföljaren "Magic Mike XXL" är också en mycket mer angenäm filmupplevelse. En osannolik hybrid av sexfantasikomedi för en kvinnlig publik och bromanceroadtrip där inget är särskilt spännande men ofta mycket underhållande. Scenen när "Big Dick Richie" dansar för en kvinna i kassan till en bensinstation är en negligerad pärla i filmhistorien.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.