GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Shakespeares samlade verk kostade storkovan

En kopia av William Shakespeares "First Folio" har sålts på auktion i New York. Priset blev 2,4 miljoner dollar, motsvarande cirka 24,5 miljoner svenska kronor, rapporterar BBC.
Kultur • Publicerad 22 juli 2022
"First Folio". Arkivbild.
"First Folio". Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

"First Folio", en samling med Shakespeares verk, publicerades 1623, sju år efter författarens död. Omkring 750 kopior av boken trycktes, men endast 232 finns kvar i dag, enligt auktionsföretaget Sothebys. Endast några få av kopiorna är i privat ägo.

Samlingen innehåller 36 manus, bland dem 18 pjäser som "Macbeth", "Stormen", "Antonius och Cleopatra", "Julius Caesar" och "Trettondagsafton". Vid sidan av kung Jakobs bibel har "First Folio" beskrivits som den engelska litteraturens viktigaste verk.

I boken finns även ett graverat porträtt av Shakespeare och poetiska hyllningar av dramatikern Ben Johnson och andra författare.

Shakespeares kompanjoner John Heminges och Henry Condell i skådespelartruppen som var känd under namnet King's Men, kompletterade och redigerade innehållet.

Kopian som såldes i New York tros vara en av de 20 som är i privat ägo. De flesta kopior finns på museer och bibliotek runtom i världen.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel köpesumma i svenska kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.