Annons
Kultur

Sjón hoppar av litteraturfestival i protest

Litteratur • Publicerad 4 november 2022
Isländske författaren Sjón upprörs över den isländska regeringens behandling av asylsökande. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Förra helgen fick den hyllade isländske författaren Sigurjón Birgir Sigurdsson, känd under pseudonymen Sjón, ta emot Nordiska rådets filmpris för manusarbetet med det isländska skräckdramat ”Lamm”.

Nu skriver han på Twitter att han hoppar av den isländska litteraturfestivalen Iceland Noir 2022 i protest mot den "kulturtvättning" som han anser att Islands premiärminister Katrín Jakobsdóttir ägnar sig åt.

Annons

"Iceland Noir tillåter henne att posera som en kulturpersonlighet samtidigt som hennes regerings grymma behandling av asylsökande inte ifrågasätts".

Bakgrunden till Sjóns tillkännagivande är en utvisning av femton asylsökande – däribland en handikappad irakier med en familj på fem personer. Behandlingen av mannen har väckt en folkstorm på Island och under gårdagen hölls en protest framför parlamentet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons