Annons
Kultur

Sex ljudbokstips inför barnens påskresa

Vardagsdramatik, krångliga relationer och fantasyäventyr med runmagi – här är sex barn- och ungdomsböcker att lyssna på för att göra påskresan i tåget eller bilen mer uthärdlig.
Litteratur • Publicerad 5 april 2023
Ladda upp med ljudböcker inför påskresan.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Såret" av Emma Adbåge

Nour El Refai läser med känsla för både vardagsdramatik och humor, om hur det känns att få ett sår – och plötsligt hamna i centrum för hela skolans uppmärksamhet: "Ettorna kom, tvåorna kom, Niklas i fyran kom och några på fritids kom. Alla i kören kom, långa Anna i trean kom, och sen kom halva femman och två från sexan". Finurligt och inkännande om barns känslor i vardagen.

Annons

"Den riktiga solen" av Peimaneh Mollazehi

Barnradions bokpris gick till den här berättelsen om Salman som ska på sin första solsemester med familjen. Men före avresan hamnar hans faster i knipa i Baluchistan, som är en del av Iran. Familjen byter solsemestern mot en farlig färd till det land som Salmans föräldrar en gång lämnade. För första gången får han möta sina rötter, och lär sig dessutom vikten av att stå upp för det man tror på. Även när det är farligt.

"Vi ska ju bara cykla förbi" av Ellen Strömberg

Augustpristagaren Ellen Strömbergs bok om bästisarna Malin och Manda finns nu inläst av Fanny Forsander. Duon cyklar runt på en liten händelselös ort i jakt på att något spännande ska hända. De hänger vid kiosken, vid bibblan och spanar in killar – och många ungdomar kan nog känna igen den rastlösa väntan på att livet ska börja på riktigt.

"Aldrig backa" av Cina Friedner

När tjejerna i 5A får nog av killarnas stökiga beteende tar de saken i egna händer. De börjar bete sig likadant – eftersom det verkar accepterat när killarna gör det. Plötsligt blir de olika normerna synliga. Dessutom får man följa konflikten från två håll. I "Inte helt sant" av samma författare handlar det istället om vänskapsrelationer.

Annons

"Alba och landet bortom"-serien av Henrik Johansson och Mårten Gisby

I sommar kommer den sista delen i Henrik Johansson och Mårten Gisbys fantasyserie om Alba, "Alba och Asablotet". Passa på att komma ikapp med de första delarna, "Alba och landet bortom" och "Alba och Nattramnens grav". I levande inläsning av Frida Hallgren, som också läst in "Handbok för superhjältar", möter vi Alba, och hon prövas i både runmagi och stridskonst under dessa äventyr, färgade av den skandinaviska mytologin.

"Bims värld. Klassresan".

Augustprisvinnaren Kristina Sigunsdotter skriver om Bim – som går i "världens kanske konstigaste klass". 4A ska ut på resa med sin fadderklass till Rävön. Dessutom tackar mamman ja till att följa med. Liksom i Sigunsdotters böcker om Humlan Hansson blandas den lättsamma tonen med allvar, här i tioåringens universum. Inläst av Anna Thiam.

Rättelse: I en tidigare version fanns tips på en ljudbok vars utgivning nu blivit framflyttad.

Fakta: Tre ljudboksklassiker

"Agnes Cecilia" av Maria Gripe, som i år skulle ha fyllt 100 år. En klassisk och magisk spökhistoria, inläst av Pernilla August.

"När Åkes mamma glömde bort" av Pija Lindenbaum. Komiskt virtuos inläsning av Björn Kjellman om en stressad mamma som förvandlas till en revolterande drake.

"Allra käraste syster" av Astrid Lindgren. Författaren läser själv sin sorgliga och stämningsfulla kultsaga om Barbro och hennes tvillingsyster Ylva-Li som följer varandra i underjordens värld.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons