Annons
Kultur

Sidney Poitier död: "Öppnade dörrar"

Skådespelaren Sidney Poitier är död, 94 år gammal.
Han blev känd som en banbrytare för svarta i Hollywood.
"Han öppnade dörrar för flera generationer av skådespelare", skriver tidigare presidenten Barack Obama på Twitter.
Film • Publicerad 7 januari 2022
Skådespelaren Sidney Poitier är död. Bilden är från 2016.Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Blommor har placerats på Sidney Poitiers stjärna på Hollywood Boulevard i Los Angeles.Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Sidney Poitier med sin nyvunna Oscar för "Liljorna på marken". Året var 1964.Foto: AP/TT

Dödsfallet, som bahamanska medier rapporterade om först, bekräftats av Bahamas premiärminister Philip Davis. Han säger att hela landet sörjer Sidney Poitier – som föddes i Miami i USA men växte upp i Bahamas – och hyllar samtidigt hans livsgärning framför, bakom och vid sidan av kameran.

– Vi ser upp till honom inte bara för allt det otroliga han åstadkom, utan också för den han var. Hans karaktär, sättet han stod för sina åsikter och hur han levde sitt liv, säger Philip Davis till tidningen Variety.

Annons

Mångårige vännen, sångaren Harry Belafonte, skriver i ett uttalande att han och Poitier i över 80 år skrattade och grät ihop och "gjorde så mycket rackartyg vi kunde".

"Han var i sanning min broder och partner i försöken att göra den här världen lite bättre. Han gjorde verkligen min väldigt mycket bättre", skriver Belafonte.

Från disken till Oscar

I tonåren flyttade Sidney Poitier tillbaka till Miami och senare till New York, där han bland annat jobbade som diskare på restauranger innan han började med teater.

I Hollywood slog Poitier igenom med filmen "Vänd dem inte ryggen!" (1955). Nio år senare blev han den förste svarte mannen att vinna en Oscar för sin huvudroll i "Liljorna på marken" (1963). På Oscarsgalan 2001 tilldelades han hederspris för sin filmgärning.

Andra kända filmer han spelade i är dramat "Kedjan" (1958), musikalen "Porgy and Bess" (1959), thrillern "I nattens hetta" (1967) och dramat "Gissa vem som kommer på middag" (1967). Poitier blev under 1960-talet känd för att göra filmer om rasismen i USA.

Senare under karriären arbetade han även som regissör och gjorde bland annat den framgångsrika komedin "Dårfinkarna" (1980) med Richard Pryor och Gene Wilder.

Mellan 1997 och 2007 var Poitier Bahamas ambassadör i Japan.

Många hyllningar

På sociala medier hyllas Poitier som en av de största.

"Genom sina banbrytande roller och unika talang förkroppsligande Sidney Poitier värdighet och elegans, och visade kraften som finns i film, hur de kan föra oss närmare varandra", skriver Barack Obama, som gav Poitier presidentens frihetsmedalj 2009.

Flera stora skådespelare stämde in i hyllningskören.

Annons

"Sidney var min inspiration, min ledstjärna, min vän", skriver Morgan Freeman.

"Vila i frid. Han lärde oss att sikta mot stjärnorna", skriver Whoopi Goldberg.

"Den värdighet, vardaglighet, styrka, förträfflighet och rena elektricitet du gav dina roller visade att vi, som svarta människor, betydde något", skriver Viola Davis.

Oprah Winfrey, programledare och skådespelare, skriver att hon avgudade honom.

"Det var en ära att få ha älskat honom som en mentor. En vän. En bror. En förtrogen", skriver hon.

Rättad: I en tidigare version av texten tillskrevs en person en felaktig titel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons