GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Hedman skrev sig igenom dotterns död

Hennes dotter var 16 år när hon tog sitt liv, utan att lämna något meddelande till eftervärlden.
Men under arbetet med sin poesidebut hittade författaren Sofia Hedman fram till en dialog med dottern.
Litteratur • Publicerad 27 juli 2021
Efter dotterns död hittade Sofia Hedman en bok med dikter som Tammi hade skrivit, några av dem ingår i diktsamlingen "Kallt vitt singlar. Tyst".
Efter dotterns död hittade Sofia Hedman en bok med dikter som Tammi hade skrivit, några av dem ingår i diktsamlingen "Kallt vitt singlar. Tyst".
Foto: Christine Olsson/TT
Sofia Hedman är journalist och har skrivit ett tjugotal barn- och ungdomsböcker, nu gör hon sin poesidebut.
Sofia Hedman är journalist och har skrivit ett tjugotal barn- och ungdomsböcker, nu gör hon sin poesidebut.
Foto: Christine Olsson/TT
"Jag började skriva dagbok några dagar efter det att Tammi dött, det hade jag inte gjort sedan jag var tonåring", säger Sofia Hedman.
"Jag började skriva dagbok några dagar efter det att Tammi dött, det hade jag inte gjort sedan jag var tonåring", säger Sofia Hedman.
Foto: Christine Olsson/TT

Det är vinter i Sofia Hedmans diktsamling, i titeln och i de inledande dikterna. Marken är frusen. Det sista hon sade till sin dotter Tammi som stod och väntade på bussen var: "Du har ju ingen mössa på dig."

Sofia Hedman är journalist och har skrivit ett tjugotal barn- och ungdomsböcker. Efter dotterns död blev skrivandet hennes sätt att bearbeta vad som hänt, men också ett sätt att kommunicera med Tammi.

– Jag skrev lika mycket till mig själv som till henne, lika mycket till henne som till mig själv. Ju fler dikter jag skrev, desto fler saker kom jag på att jag inte hade skrivit, säger hon.

Såg inga signaler

Dialogen blir också synlig för läsaren. När Sofia Hedman och hennes man gick igenom Tammis efterlämnade saker hittade de en bok med dikter, skrivna åren före hennes död. I "Kallt vitt singlar. Tyst" är några av dem insprängda mellan Sofia Hedmans texter.

– Vi hade inte sett några signaler eller så, inga som vi uppfattade förrän efteråt. Men helt plötsligt så hände det bara och ... när jag förstod att det hände så förstod jag också varför. Hon var jätteensam och hade hela sitt liv haft det jobbigt för att hon var ensam. Hon orkade bara inte mer. Och sedan, ja, så hittade vi de här dikterna som hon hade skrivit.

Sofia Hedman beskriver Tammi som fåordig. Dikterna blev ett sätt för henne att komma närmare dottern, även efter dennas död.

– Hon skrev inte dagbok, hon pratade inte mer än nödvändigt. När hon sade någonting så betydde det något och det kan man nästan se på dikterna. Genom hennes texter kunde vi hålla kvar en liten bit av henne och vi fick se någonting som vi inte hade sett förut.

Bad om förlåtelse

Det var i januari 2009 som Tammi inte kom hem efter judoträningen. Hon svarade inte i telefonen och när Sofia Hedman och hennes man fick reda på att Tammi inte hade varit i skolan sedan lunch ringde de polisen. Strax efter midnatt hittades Tammi död. Hon hade tagit sitt eget liv.

Förutom en skildring av sorg och moderskap, om att bära ett barn i nio månader för att sedan förlora det, närmar sig Sofia Hedmans diktsamling frågor om skuld och förlåtelse. Vad ber hon om förlåtelse för?

– Det är väl allting som man borde ha gjort men som man inte gjorde. Vi kanske borde ha gjort något annorlunda med Tammi. Ja, det kanske vi borde, fast vi vet inte vad.

Men diktens förlåt är inte enbart riktat från mor till dotter. Sofia Hedmans röst stockar sig när hon berättar om upprinnelsen till samlingens avslutande dikt.

– Sedan var det ju så att de hade en minnesstund på gymnasiet och så fick de som ville skriva i en bok. Det var många som hade skrivit "förlåt". När jag öppnade den boken så tänkte jag att jaha, förmodligen var det många som hade anledning att säga förlåt.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns flera felaktigheter i faktarutan gällande öppettider.

Fakta: Sofia Hedman

Gör: Journalist på tidningen Barometern och författare.

Bor: I Ekenäs söder om Kalmar.

Familj: Man och fyra barn.

Bakgrund: Har skrivit en rad barn- och ungdomsböcker. Bland annat böckerna om Katti, om att lära sig leva med en adhd-diagnos och den Ibbyprisade bilderboken "Pojken och havet".

Aktuell: Med diktsviten "Kallt vitt singlar. Tyst" som hon skrev efter det att dottern Tammi tagit sitt liv, 16 år gammal.

Fakta: Sofia Hedman

SOS Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring 112.

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. www.1177.se

Jourhavande kompis: Stödchatt för barn och unga upp till 25 år. Öppettider i sommar är tisdagar, torsdagar och söndagar kl 17–20. www.jourhavandekompis.se

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar kl 21–06. Chatten är öppen söndagar och måndagar kl 21–24.

Bris, Barnens rätt i samhället: Tel: 116 111. Alla dagar, dygnet runt. Vuxentelefon om barn: 0771-505050, vardagar kl 9–12. Chatt, alla dagar, dygnet runt: www.bris.se

Spes – suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 020-18 18 00. Telefonjour varje dag 19–22. www.spes.se

Pratamera.nu: För råd, stöd och behandling av specialister på psykisk ohälsa. Kostnadsfritt om du är under 20 år, annars 250 kr per besök. www.pratamera.nu

Suicide zero: Här finns fakta och information kring självmord. www.suicidezero.se/fakta-och-rad

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.