Annons
Kultur

Solkad filmfest hålls utan publik

Det är galan som Hollywood har vänt ryggen. När den hålls i natt blir det utan världsstjärnor på röda mattan och glamourös tv-sändning. Men kan man räkna ut Golden Globe-galan helt?
Film • Publicerad 9 januari 2022
Golden Globe-galan hålls natten mot måndagen, utan publik och glamourösa presentatörer. Arkivbild.
Golden Globe-galan hålls natten mot måndagen, utan publik och glamourösa presentatörer. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Marc Malkin, redaktör på branschtidningen Variety, med många år i filmbranschen, ger inte mycket för galans lyskraft sedan filmstudiorna i Hollywood öppet bestämde sig för att bojkotta den.

– Just nu bryr sig inte större delen av Hollywood om Golden Globe-galan, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Annons

– Och om inte Hollywood uppmärksammar priserna på något sätt, vad kan de då ha för betydelse? Inte mycket, tänker jag.

Turbulensen kring galan är ett resultat av många år av hård kritik riktad mot organisationen Hollywood Foreign Press Association, vars medlemmar röstar fram pristagarna. Sammanslutningen av omkring 100 internationella filmskribenter har anklagats för såväl korruption som rasism. Bland dem som har kritiserat organisationen märks Scarlett Johansson och Tom Cruise.

Ingen tv-sändning

Redan tidigt stod det klart att tv-bolaget NBC inte skulle sända årets gala. Och på grund av den ökade spridningen av coronaviruset samt den nya omikronvarianten bestämdes det att Golden Globe-statyetterna för prestationer inom film och tv ska delas ut i Beverly Hills utan publik närvarande. Stjärnglansen verkar också utebli helt.

– Hollywood Foreign Press Association försökte få kändisar att komma och presentera vinnarna på årets Golden Globe-gala. Och ingen kändis – ingen kändis – sade ja, berättar Marc Malkin.

Men betyder det att galan helt har tappat sin status? Och fungerar inte Golden Globe-galan ändå som en fingervisning inför vad som väntar på Oscarsgalan?

– En guldstatyett är en guldstatyett. Och i decennier har den varit en värdemätare för succé, säger Richard Licata, expert på pr inom tv-branschen, till AFP.

Två starka konkurrenter

De filmer som har störst chans att kamma hem priser på årets nedskalade gala är Jane Campions laddade westerndrama "The power of the dog" och Kenneth Branaghs barndomsskildring "Belfast". De har fått sju nomineringar var, bland annat för bästa film, bästa regi och bästa manus.

I kategorin bästa tv-serie har "Succession" även i år flest nomineringar, följt av "The morning show". Där har även det gångna årets mest omtalade tv-serie, sydkoreanska "Squid game", chans på seger i kategorin bästa dramaserie.

Fakta: Nominerade i urval

Bästa film, drama:

"Belfast", "Coda", "Dune", "King Richard", "The power of the dog".

Bästa film, musikal/komedi:

"Cyrano", "Don't look up", "Licorice pizza", "Tick, tick... boom!", "West Side story".

Bästa kvinnliga skådespelare, drama:

Jessica Chastain, Olivia Colman, Nicole Kidman, Lady Gaga, Kristen Stewart.

Bästa manliga skådespelare:

Mahershala Ali, Javier Bardem, Benedict Cumberbatch, Will Smith, Denzel Washington.

Bästa kvinnliga skådespelare, musikal/komedi:

Marion Cotillard, Alana Haim, Jennifer Lawrence, Emma Stone, Rachel Zegler.

Bästa skådespelare, musikal/komedi:

Leonardo DiCaprio, Peter Dinklage, Andrew Garfield, Cooper Hoffman, Anthony Ramos.

Bästa regissör:

Kenneth Branagh, Jane Campion, Maggie Gyllenhaal, Steven Spielberg, Denis Villeneuve.

Bästa icke-engelskspråkiga film:

"Kupé nr 6", "Drive my car", "Guds hand", "A hero", "Parallella mödrar".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons