Annons
Kultur

Sommarturnén: Tomas Andersson Wij

Musikern Tomas Andersson Wij är van vid sommarturnéer – han har spelat på vackra platser i sommarsverige i 20 års tid. Under åren har han lärt sig att skippa skräpmat och åker ingenstans utan sitt Jim Dunlop-plektrum.
Nöje • Publicerad 9 juli 2023
Tomas Andersson Wij åker i sommar ut på turné runt om i Sverige. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

I fjol var Tomas Andersson Wij ute på turné med kollegan Mauro Scocco. I år ger han sig ut på vägarna själv.

– Sommarturnéerna brukar vara de längsta och härligaste. Jag gillar att förutsättningarna är så olika från kväll till kväll. Det är stadsfestival på lördagen och någon lada ute i spenaten på söndagen. Jag ändrar mycket i låtlistan, anpassar den efter stämningen.

Annons

TT: Var i Sverige spelar du allra helst?

– Jag har turnerat i princip varje sommar i över 20 år och kommer fortfarande till nya vackra platser. En favoritscen är Nicolai-ruinen i Visby. Bildgoogla så förstår du varför.

När Tomas Andersson Wij själv befunnit sig i publiken är Daniel Lanois i Stockholm 1993 och Thåström på festivalen Stockholm Music & Arts några av de konsertupplevelser han håller högst. Han beskriver dem som "knock out-upplevelser".

När han själv ger sig ut på turné klarar han sig inte utan hörlurar, sitt Jim Dunlop-plektrum och sömntabletterna. Men sömnen blir det ändå si och så med.

– Adrenalin är inte superbra för sömnen, säger han.

TT: Vad äter du helst på en turné?

– Försöker minimera skräpmaten. Det kryllar inte av bra restauranger längs vägarna i Sverige men om man kör lite omvägar går de att hitta. Vi brukar använda White Guide-appen.

TT: Vad är det första du gör när du kommer hem igen?

– Vattnar blommorna och somnar.

Fakta: Turnéplan

Turnéplan: 2/6 Falun, 12/7 Växjö, 13/7 Nyköping, 14/7 Långserud, 22/7 Bjärred, 24/7 Axmar, 25/7 Forsa, 27/7 Borgholm, 28/7 Ystad, 29/7 Dalum, 11/8 Norrtälje, 12/8 Halmstad, 18/8 Stallarholmen, 19/9 Göteborg, 1/9 Järvsö, 21/10 Stockholm.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons