Annons
Kultur

Spanske filmregissören Carlos Saura är död

Film • Publicerad 10 februari 2023
Spanske filmregissören Carlos Saura i samband med att han prisades för sin livsgärning vid Europeiska filmakademins prisutdelning i Barcelona 2004.
Spanske filmregissören Carlos Saura i samband med att han prisades för sin livsgärning vid Europeiska filmakademins prisutdelning i Barcelona 2004.Foto: Alberto Estevez/AP/TT

Den spanske filmregissören Carlos Saura har avlidit på fredagen, meddelar spanska filmakademien i ett uttalande på Twitter.

"Han dog i dag i sitt hem vid 91 års ålder, omgiven av sina nära och kära", skriver akademien och fortsätter med att beskriva honom som en av de viktigaste filmskaparna i den spanska filmens historia.

Annons

Carlos Saura var verksam under sju årtionden och har regisserat filmer som "Los golfos", "The seventh day" och 2021 års "The king of all the world". Han blev känd för världspubliken under 1960-talet med sin kritik mot dåvarande diktatorn Francisco Franco, skriver El País.

Saura avled endast en dag innan han skulle motta spanska filmakademiens hederspris, som nu delas ut postumt. Akademiens ordförande Fernando Méndez-Leite motiverade utmärkelsen med Sauras "omfattande och högst personliga kreativa bidrag till den spanska filmens historia från slutet av 1950-talet till i dag".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons