Annons
Kultur

Stadsbibliotekarie varnar för Tiktok

Svenska bibliotek använder sociala medier för att nå unga läsare. Men de bör undvika Tiktok, tycker Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
– Det blir problematiskt när säkerhetspolisen varnar så tydligt för hotet från Kina, säger han tillMagasin K.
Kultur • Publicerad 7 februari 2023
Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman tycker att säkerhetsriskerna är för stora för att fortsätta att använda Tiktok. Arkivbild.
Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman tycker att säkerhetsriskerna är för stora för att fortsätta att använda Tiktok. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT
Tiktok har kinesiska ägare och är därmed en säkerhetsrisk, anser bland annat regeringskansliet.
Tiktok har kinesiska ägare och är därmed en säkerhetsrisk, anser bland annat regeringskansliet.Foto: Michael Dwyer/AP/TT

De unga finns i sociala medier, så därför har många bibliotek letat sig ut på nätet för att visa upp sig. Bland annat har Uppsala stadsbibliotek startat ett Tiktokkonto för att locka unga läsare.

Men att använda just Tiktok är omstritt. SVT, Sveriges Radio och regeringskansliet är bara tre företag och myndigheter som uppmanat sina medarbetare att inte använda appen, vars ägare är det kinesiska företaget Bytedance.

Annons

Nu uppmanar Daniel Forsman Sveriges bibliotek att inte använda Tiktok av säkerhetsskäl.

– Biblioteken har ett dubbelt ansvar. De ska hantera personuppgifter ansvarsfullt och informera människor om att det finns en problematik kopplad till en viss plattform, och det är tydligt att det gör det i fallet med Tiktok, säger han till Magasin K, fackförbundet DIK:s tidning.

Daniel Forsman konstaterar att nätet är en bra väg att nå unga användare, men att säkerhetsaspekterna är viktigare. Användarnas data riskerar att hamna i fel händer.

– Jag förstår att det är naturligt för biblioteken att också vilja vara där, men det blir problematiskt när säkerhetspolisen varnar så tydligt för hotet från Kina, desinformation och hur den kinesiska staten har tillgång till de kinesiska företagens data.

Stockholms stadsbibliotek har närmare ett hundratal konton i olika sociala medier, men går nu igenom sin närvaro på nätet och stänger ner flera stycken.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons