Stephen King visar sprickan i verkligheten
Det finns ett par självklarheter i kontraktet mellan Stephen King och hans läsare. Startsträckan är för lång. Något övernaturligt dyker upp. Grundtemat är förmodligen kampen mellan gott och ont – och det är ingen högoddsare att ondskan ser ut precis som oss.
Det sista har King verkligen tagit fasta på i ”Outsidern”: ”Ondskan kan ha många ansikten. Även ditt.” Terry Maitland är far, make, lärare och baseballtränare, en välkänd och omtyckt helyllekille. Men vittnen och teknisk bevisning är tydliga. Maitland har våldtagit och brutalt mördat en elvaårig pojke. Polisen griper honom inför publik mitt under pågående baseballmatch.
I botten är ”Outsidern” en polisroman med en åklagare och en advokat som starka bifigurer. Till stor del handlar det om polisarbete. Nedtecknade förhör och obduktionsprotokoll varvas med den berättande texten.
”Stephen King håller läsaren i sitt grepp, men konstigt nog blir det sällan riktigt skrämmande eller spännande”
Kings typiska småstad är placerad i ett dammigt Oklahoma. På besök kommer inte bara den övernaturliga ondskan, utan även den ondska som kan skapas bland människor i grupp. En ren lynchstämning men också den mer subtila med utfrysning bland grannar och på sociala medier. Trump och black lives matter nämns i förbifarten, men också symboliskt. På ett sätt handlar ”Outsidern” om källkritik och fake news.
I polisförhören hävdar Maitland, som så många andra brottslingar, sin oskuld. Det ovanliga är att det snabbt dyker upp lika tydlig bevisning på att han faktiskt är oskyldig. Så skapar Stephen King den där skevheten, sprickan i verklighetens fasad som han är så bra på. Han håller läsaren i sitt grepp, men konstigt nog blir det sällan riktigt skrämmande eller spännande, och det märks på sina ställen att översättningen gått för fort.
Huvudpersonen Ralph Anderson har blivit polis av rätt anledning, men även en bra man kan begå stora, kanske oförlåtliga, misstag. Han är säker på att Maitland är skyldig. Men varför var han så vårdslös och lät sig bli sedd? Det måste handla om en tvilling, en dubbelgångare, planterade bevis. För annars ställs hela världen på ända.
Då alla huvudpersonerna är män – kvinnorna är främst stöttande, insiktsfulla fruar – är det uppfriskande på flera sätt när Holly Gibney med alla sina neuroser och nycker gör entré. King som gärna refererar till egna historier går ett steg längre och lånar in henne från ”Mr Mercedes”-trilogin. Hon har en skarp hjärna och stort mod, för mod är ju att göra något även när en är rädd. Hon är den som kan övertyga tvivlare och som vet att striden måste tas. Inte bara mot den vardagliga ondskan, utan även när det visar sig att universum inte har någon gräns.