Kultur

Stidsen lämnar efter plagiatanklagelser

Litteratur • Publicerad 10 november 2021
Köpenhamns universitet. Arkivbild.
Köpenhamns universitet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den danska författaren Marianne Stidsen, kontroversiell debattör och medlem i Danska Akademien, säger upp sig från sin tjänst som lektor vid Köpenhamns universitet. Detta efter anklagelser om plagiat i två av hennes böcker, skriver Svensk Bokhandel.

Det handlar om "Køn og identitet – et spadestik dybere" och "Den nordiske Metoo-revolution 2018 – og dens omkostninger under lupp", som anklagas för att ordagrant återge texter ur andra debattartiklar och lexikon.

Stidsen säger till Berlingske att hennes metod är "fullständigt legitim", eftersom den bygger på fritt tillgängligt material. Till Dagbladet Information säger hon att hon hade planerat att vara kvar på universitetet, men att det som nu hänt "inte är värdigt en intellektuell debatt".

Det utreds även huruvida Stidsens doktorsavhandling från 2015 strider mot god vetenskaplig praxis.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.