GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stilla seglats i bästa Hitchcock-anda

En segelbåt ligger övergiven och driver. Sjöräddningen kallas dit och i tillbakablickar får vi veta vad som hänt. Lugnt, ångestladdat och raffinerat tycker Inger Melin.
Bokrecension • Publicerad 25 juni 2022
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Rebecka Edgren Aldén debuterade 2009 med debattboken ”Skriet från kärnfamiljen”.”Svarta segel” är den första delen i en ny bokserie.
Rebecka Edgren Aldén debuterade 2009 med debattboken ”Skriet från kärnfamiljen”.”Svarta segel” är den första delen i en ny bokserie.Foto: Linda Broström
Spänning

Svarta segel

Författare: Rebecka Edgren Aldén

Förlag: Romanus & Selling

”Svarta segel” skildrar hur Joanna ger sig ut på en seglats under fem julidagar. Hon gör det tillsammans med sin halvbror Zack och tanken är att de ska göra upp om det sista av arvet efter deras mor.

Zack är charmig och omtänksam och till en början fattar man inte varför Joanna har så mycket ångest och knaprar benzo. Vädret är fantastiskt, vattnet ovanligt ljummet och som läsare känner man i detalj båtens rörelser, solen som bränner och de svalkande simturerna. Utförligt och intensivt beskrivet. Allt i Stockholms skärgård där sjögräs och inte blåstång stryker mot benen när man simmar i land.

”Svarta segel” av Rebecka Edgren Aldén.
”Svarta segel” av Rebecka Edgren Aldén.

Det är upplagt för en lyxig sommarseglats med skrytdyra båtar och överfulla gästhamnar vid sjökrogarna.

Men det finns ett mörker under den bedrägligt lugna ytan. Joanna och Zack stöter på gamla bekanta när de går i land – och obehagliga fall av misshandel inträffar runt om dem. Inte minst hotfull känns Peter, Joannas ex, som nu verkar stalka henne. Men det sker också irriterande små incidenter: vem kastade i båtgrannarnas vilstolar i vattnet? Och varför hatar Zack katter?

Långsamt och tålmodigt bygger Rebecka Edgren Aldén upp en spänning och så småningom en insikt om vem som är den verkligt farliga personen. Det påminner om Hitchcocks filmer när de är som bäst och litar på att läsaren/ tittaren tar sig tid att lägga ett ganska odramatiskt pussel.

”Annika följer man gärna när hon räddar bortblåsta plastflamingos, drunknade fridykare eller drivande segelbåtar.”

Det är ingen bok att mysa och koppla av med, men så sägs ”Svarta segel” också vara den första i en spänningsserie om sjöräddarna på Värmdö. Deras arbete och inbördes konflikter skildras parallellt med Joannas seglats och sjöräddaren Annika bör komma tillbaka som huvudperson. Hon har hoppat av ett jobb som redigerare för att gå i morfar sjöräddarens fotspår. Nu bor hon tillsammans med sin mormor i skärgården och står på tur att bli stationschef. Mot ett visst kollegialt motstånd.

Annika följer man gärna när hon räddar bortblåsta plastflamingos, drunknade fridykare eller drivande segelbåtar. Hennes historia tvinnas ihop med Joannas när Annikas lillasyster råkar dyka upp tillsammans med Joannas ex – och det är Annika som får ta hand om den övergivna segelbåten i inledningen.

Rebecka Edgren Aldén är journalist och har bland annat gett ut psykologiska thrillers som ”Den åttonde dödssynden” samt ”Och blomstren dö”. Hon är dessutom ordförande i juryn för Crimetime Award. Hoppas verkligen hon fortsätter berätta vad som kan hända i en instängd båt med ett kusligt hav utanför och farliga insikter innanför...

Inger MelinSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.