Annons
Kultur

Strid i Hilma af Klints stiftelse avgjord

Konst • Publicerad 13 april 2023
Det har varit turbulent i den stiftelse som förvaltar Hilma af Klints verk. Arkivbild.
Det har varit turbulent i den stiftelse som förvaltar Hilma af Klints verk. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Nyligen lämnade tre ledamöter sina poster i den stiftelse som förvaltar konstnären Hilma af Klints verk och innan de avgick försökte de välja in tre ersättare. Nu ger länsstyrelsen i Stockholm de avhoppade ledamöterna rätt, skriver Dagens Nyheter.

Under flera olika styrelsemöten har två olika falanger, en som representeras av släkten af Klint och en av antroposofer, försökt välja in nya ledamöter i stiftelsens styrelse. Länsstyrelsen ger nu antroposoferna rätt mot familjen.

Annons

I beslutet skriver länsstyrelsen att när styrelsen inte kan utse nya ledamöter ska de enligt stadgarna i stället utses av styrelsen för Allmänna antroposofiska sällskapet i Sverige.

I stadgarna står det också att familjen ska representeras genom att släktens huvudman är, eller utser, ordföranden och därför har länsstyrelsen beslutat att Erik af Klint, som representant för familjen, är stiftelsens ordförande.

De tre nya ledamöterna som valts in är samma tre personer som de avgående ledamöterna försökte välja in på ett tidigare styrelsemöte.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons