GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Strindbergs stulna anteckningsbok funnen

Litteratur • Publicerad 18 juli 2022
På sin hemsida meddelar Sotheby's att försäljningen av August Strindbergs anteckningsbok dragits tillbaka.
På sin hemsida meddelar Sotheby's att försäljningen av August Strindbergs anteckningsbok dragits tillbaka.Foto: Johan Jeppsson/TT

En försvunnen anteckningsbok som har tillhört August Strindberg dök i förra veckan upp på en auktion i London, skriver Dagens Nyheter.

Anteckningsboken försvann från Kungliga biblioteket på 70-talet och har inte synts till sedan dess. Nu har KB polisanmält stölden och anteckningsboken är borttagen från auktionen.

"Detta är en av de värsta manuskriptstölderna på senare tid", säger Strindbergsforskaren Göran Söderström till DN.

Boken innehåller namn, adresser och teckningar, nedtecknade mellan 1893 och 1895, när Strindberg bland annat befann sig i Tyskland och Paris.

Anteckningsboken skulle ha auktionerats ut av auktionshuset Sotheby's under tisdagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.