Annons
Kultur

Strömmade julkonserter under hela december

Inställda Luciatåg och uteblivna julkonserter till trots – det går att njuta av stämningsfull musik även inför årets högtid. Här hittar du tonerna som frammanar julkänsla.
Musik • Publicerad 1 december 2020
Andreas Weises julturné blev inställd. Nu strömmar han adventskonserter gratis på sin Facebook-sida. Pressbild.
Andreas Weises julturné blev inställd. Nu strömmar han adventskonserter gratis på sin Facebook-sida. Pressbild.Foto: Josef Nyberg
Tove Nilsson är lucia när Radiokören lussar i Berwaldhallen. Pressbild.
Tove Nilsson är lucia när Radiokören lussar i Berwaldhallen. Pressbild.Foto: Karl Thorson
Konserthusets julkonsert blir tillgänglig för allmänheten den 20 december. Pressbild.
Konserthusets julkonsert blir tillgänglig för allmänheten den 20 december. Pressbild.Foto: Mats Lundqvist/Konserthuset

December 2020 må skilja sig mycket från tidigare julmånader, men när publiken inte får komma till konsertlokaler och kyrkor väljer många att genomföra julkonserterna ändå – och strömma dem, ofta utan biljettförsäljning.

– I år är det verkligen viktigare än någonsin att vi som en del av Sveriges Radio ger publiken så mycket julkänsla de kan få, eftersom vi vet att det är så många av våra lyssnare som normalt sjunger i kör, går på julkonserter och konserthus, och det kan de inte göra nu. Så vi måste maxa vårt julerbjudande så mycket som möjligt, säger Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig för P2.

Annons

Hon är medveten om att digitala konserter inte ger samma upplevelse som levande musik.

– Men vi vet att många som sitter ensamma hemma lyssnar på oss, och kan göra det, säger hon.

P2 har också bjudit in lyssnarna att sjunga "När det lider mot jul" på samma sätt som när man satte samman en valborgskör i våras. Den 11 december blir det premiär för en digital kör från hela landet som sjunger den svenska julklassikern vilken inleds med "Det strålar en stjärna".

En annan flitig arrangör är Svenska kyrkan som webbsänder julkonserter hela december från olika delar av landet. Första advent firades i Umeå stads kyrka med utspridda körsångare i ett slags jul- och adventpsalms-singalong som nu finns kvar på hemsidan.

Konserthuset i Stockholm strömmar sin julkonsert den 20 december. Konserthuschefen Stefan Forsberg ser det som självklart att den offentliga institutionen gör konsertmusiken så tillgänglig som möjligt.

– Vi är glada över att kunna vara till glädje, inspiration och tröst för väldigt många människor. Vi kommer att fortsätta med det, sade han när regeringen införde åtta personer som ny publikrestriktion.

Fakta: Strömmade julkonserter och shower i urval

Julfirande med Sveriges Radio

P2 satsar extra mycket på julmusik i år. Bland annat har lyssnarna fått bidra med julsång själva, i låten ”När det lider mot jul” där bidragen sätts ihop till en enda stor digital julkör med premiär i "Klassisk morgon" den 11 december kl. 8.00. Man kommer också att kunna se en film med kören på P2:s Facebooksida.

Dessutom bjuder musiker ur Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören och dirigent Olof Boman på advents- och julsånger, fredag 18 december. Sänds i P2 och på Berwaldhallen Play.

Luciamorgon från Berwaldhallen i Stockholm

Klockan 7 på luciadagens morgon sänds en luciakonsert inklusive klassiskt luciatåg från Berwaldhallen med Radiokören under ledning av Folke Alin. Tove Nilsson från Radiokören är lucia, och den som inte orkar gå upp klockan 7 kan se konserten i efterhand.

Julmusik från Norrlandsoperan

Norrlandsoperan utlovar "sober, vacker klassisk julmusik" framförd av en brassensemble ur Norrlandsoperans symfoniorkester, förstärkt med extra trumpetare. Repertoaren är inte riktigt spikad men konserten blir cirka 20 minuter och planerat releasedatum är 13 december. Strömmas gratis.

Svenska kyrkans julfirande

Under hela december anordnar Svenska kyrkan julkonserter med psalmer, pianokonserter och folkmusik från kyrkor över hela landet. Den 18 december sänds exempelvis en konsert från Järvsö med folkmusiker tillsammans med sångare ur Järvsö kyrkas vokalensemble. Programmet med alla konserter finns på: www.svenskakyrkan.se/jul

Julkonsert på Stockholms konserthus

Årets stora julkonsert i Konserthuset i Stockholm går att ta del av i digital form. I år framträder sopranen och hovsångerskan Elin Rombo tillsammans med Kungliga Filharmonikerna. Deltar gör också bland andra Samuel Ljungblahd, med inspiration från soul, r’n’b och gospel, samt musikalartisten Malena Laszlo. Dirigent är norske Ingar Bergby. Webbsänds gratis den 20 december klockan 18 på www.konserthuset.se.

”Weise’s Christmas" på Södra Teatern

Andreas Weises konserthusturné med julmusik blev inställd. Nu strömmar han i stället fyra minikonserter, en varje söndag i advent, från Södra Teatern i Stockholm. Weise framför låtar ur sin egen julrepertoar och sänder dem gratis via sin Facebook-sida: https://www.facebook.com/andreasweisemusic

Jul på Göteborgsoperan

Göteborgsoperan bjuder på en egen adventskalender med lucköppning 1 till 24 december på operans Facebooksida. Den 23 december webbsänder man utan kostnad konserten "Julstjärnor" med solister, kör, dansare och musiker som går att se till och med 27 december.

Mellan 29 december och 3 januari visas konserten "Nyårsglitter" – även den gratis.

Jul på operan, Malmö opera

Malmö opera strömmar sin julkonsert vid tre tillfällen. Bland de medverkande finns Rickard Söderberg, Marianne Mörck och Anne Sofie von Otter. Strömningsbiljetterna måste köpas.

"Rockin' Christmas" med Robert Wells

Robert Wells, The Vocalettes, Jingle Wells Orchestra strömmar sin julkonsert 1 december till trettonhelgen. Den som köper en biljett får titta ett obegränsat antal gånger under hela speltiden.

"Tomten och bocken – ett slags julshow" på Hamburger Börs

Måns Zelmerlöw och Per Andersson hade premiär på sin show på Hamburger Börs i Stockholm i november. Efter att restriktionerna skärpts framför de den digitalt den 16 december. Biljettförsäljning pågår.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons