Annons
Kultur

Studieförbund utreder bidragsfusk

Kultur • Publicerad 13 januari 2021
Svenska studieförbund har upptäckt många fall av bidragsfusk. Arkivbild.
Svenska studieförbund har upptäckt många fall av bidragsfusk. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Studieförbunden i Sverige har genomfört interna granskningar för att komma tillrätta med bidragsfusk för sina studiecirklar. Medborgarskolan skriver i ett pressmeddelande att de har utsatts för systematiskt bidragsfusk i stora delar av landet.

"Det är tyvärr inte första gången vi upptäcker bidragsfusk i vår verksamhet. Vi har genom åren genomfört polisanmälningar som lett till åtal, fällande domar eller fortsatt är under polisutredning", säger Ann-Sofie Olding, förbundschef på Medborgarskolan.

Annons

Främst handlar det om grupper som har anmält studiecirklar i musikskapande och därigenom fått bidrag från studieförbunden. Under åren 2017–2019 handlar det om ungefär 130 000 timmar som anses vara felrapporterade.

Själva granskningen har kunnat göras genom att studieförbunden för första gången har tillåtits att samköra sina register för att upptäcka fusk med bidrag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons